Правителството отказа предложението на лидера на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов. Идеята на опозиционната партия е първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да започне процеса по присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник", цитиран и от БГНЕС. 

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение
Обновена

Борисов дава депутати на Петков, ако се осмели по френското предложение

Свидетели сме на един страхлив премиер

По думите на Бориславова, която е с грип и сутринта публикува свой коментар във Фейсбук, премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от обявяваната формула за решението за Македония. Тя е решението първо да мине през парламентарната комисия по външна политика в парламента, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

Подходът на Петков е спорен, защото по Конституция външната политика на България се води от правителството, а не от Народното събрание. Но министър-председателят предприе политическия ход на обратната хронология след честите обвинения от "Има такъв народ" за двойствена политика по спора за Северна Македония, като опитва така да демонстрира максимална прозрачност.

Критики за подхода при решението за начало на европреговорите на съседната на България страна Петков получава и от президента Румен Радев. 

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

А Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание

Говорителят на премиера Лена Бориславова изтъкна, че е важно Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост". Думите й са по по повод проваления по-рано днес (22 юни) кворум в Народното събрание.

Според нея в дневния ред на парламента за сряда са били предвидени проектозакони, от чието приемане зависи тъкмо получаване на средства по плана за възстановяване и устойчивост. Обсъждане на актуализацията на бюджета сега не беше предвидено, но пък ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" имат достатъчно депутати (общо 125) и занапред да провалят парламентарни заседания, коментира Бориславова пред изданието. 

Българските евродепутати не са виждали френското предложение за РС Македония

Българските евродепутати не са виждали френското предложение за РС Македония

Предложението за решаване на македонския въпрос трябва да дойде от България, смята Новаков

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България наложи вето за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РС Македония, но не и на Албания. Причина за ветото са нерешените въпроси между София и Скопие, опита Македония да открадне части от историята ни, непризнаването на българите като държавотворен народ, нападенията над български граждани, паметници и културни центрове.

На 15 юни 2022 г. Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат директно внасяни в Народното събрание. Държавният глава Румен Радев насочи вниманието и към Протокола, който засягал точно темите за културно-историческото наследство и езика на омразата.

На 20 юни 2022 г. президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че блокира и най-доброто предложение за РСМ, тъй като от компетентност на Министерски съвет е да актуализира Рамковата позиция и едва след това тя трябва да бъде внесена в Народното събрание.

Преди това именно темата Република Северна Македония и ветото, наложено от страната ни върху Преговорната рамка се превърна в изтъкваната от ИТН причина за напускането на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

На 21 юни - денят, когато в парламента се водеше дебата за вот на недоверие след призив от партия "Продължаваме промяната" външният министър в оставка Теодора Генчовска свали грифа "Секретно" от документите по преговорите с Република Северна Македония и заедно с предложението на френското председателство цялата преписка по Преговорната рамка с РСМ би трябвало да е вече в ръцете на депутатите.

Три последователни дни държавният глава Румен Радев критикува премиера, че се опитва да прехвърли отговорността на Народното събрание при положение, че решението се намира в ръцете на Министерски съвет и Рамковата позиция трябва да бъде актуализирана от него.

На 22 юни 2022 г. лидерът на опозиционната партия ГЕРБ Бойко Борисов също призова премиера Петков да не се страхува, като му обеща гласуването на депутатите от ГЕРБ в подкрепа за френското предложение.

Малко по-късно говорителят на правителството Лена Бориславова коментира, че кабинетът отказва предложението на Борисов.