Френското предложение за начало на преговорите за интеграцията на Северна Македония в ЕС е сериозно. Тази позиция изрази пред News.bg евродепутатът Петър Витанов от групата на социалистите.

То (проекто-споразумението - б.р.) отчита една немалка част от българските искания, по мнението му. В същото се време се говори за двустранен протокол, който трябва да съпътства това предложение, както обясни Витанов и допълни, че не го е виждал

С проекто-решение на МС Кирил Петков изолира МВнР за РС Македония

С проекто-решение на МС Кирил Петков изолира МВнР за РС Македония

Всяко решение за начало на преговорите за РСМ да се праща на Комисията по външна политика на НС

Не знаем какви са договореностите в него, обясни евродепутатът. Големият проблем е, че това де прави буквално в навечерието на срещата на върха, изтъкна той. Дори и да е най-доброто решение, по думите му, така трудно ще се убедят българските граждани, че е добро за страната. Не се прави така, смята Петър Витанов.

За протеста на ВНРО-ДПМНЕ той каза, че македонската опозиция възприема френското председателство като негативно и провал на македонската дипломация.

ВНРО-ДПМНЕ използва този въпрос за вътрешно политически цели, каза евродепутатът. Целта е да се върне на власт и ако това стане всякакви опити в посока интеграцията на РСМ в ЕС ще бъдат торпелирани, по думите му.

Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Северна Македония

Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Северна Македония

Това е квалифициран състав от Наказателния кодекс

Предложението за решаване на македонския въпрос трябва да дойде от България, заяви и евродепутатът Андрей Новаков от групата на ЕНП.

Това, което му липсваше на отиващото си правителство, е да изгради диалог с хората и да обясни кое е полезно за България и кое не, допълни той

Ахмети не е песимист за България, очаква решение до края на месеца

Ахмети не е песимист за България, очаква решение до края на месеца

Този процес сега се улеснява от президента Макрон, заяяи лидерът на албанците

Новаков не се съмнява в качествата на френското предложение, но наложено на сила без обсъждане е неправилно, според него. Колко хора знаят какво де съдържа в него?, попита българският евродепутат.

Той изтъкна, че правителството е длъжник на обществото и трябва да обясни какво прави за националния интерес.

Това няма да стане с противопоставяне с всички партии, а напротив с градене на мостове, каза Новаков. Начинът, по който започнаха да ги рушат за мен е пагубен, допълни той.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът