"Не съм в лагера на песимистите и смятам, че до края на месеца ще се намери решение на спора с България в полза на мира, стабилността и бъдещето".

Това заяви лидерът на най-голямата албанска партия в Северна Македония "Демократичния съюз за интеграция"(ДСИ) Али Ахмети на пресконференция тази вечер, цитиран от МКД.

"Този процес сега се улеснява от президента Макрон. Вярвам много в бъдещето и в решението в края на юни, защото има значителен ангажимент на нашите приятели и съюзници". , каза той.

Това каза Ахмети, отговаряйки на журналистически въпрос след обявяване на изборните резултати в партийните клонове. Ахмети подчертава, че те са за решаване на проблемите и смята, че е добре България да намери решение.

"Ние казваме, че сега е моментът и трябва да намерим решение и да демонстрираме смелост за доброто на страната ни, но и от България зависи да се заемем с този въпрос", каза той.

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Мицкоски: София да коленичи в Скопие и да се извини

Докато съм лидер на партията, няма да се променя Конституцията

Припомняме, че вчера  лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски направи изявление по повод България и ветото в съвсем друг дух. 

Бъдещото правителство на ВМРО-ДПМНЕ няма намерение да спазва и прилага нито една точка от това споразумение, заяви Мицкоски.

Той призова премиера Димитър Ковачевски да отхвърли френското предложение. Няма място за българите в Конституцията, София да коленичи в Скопие и да се извини, бе безкомпромисен той.

"Докато съм лидер, няма да се променя Конституцията, така че българските искания да са част от нея", каза Мицкоски.

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Френското предложение за ветото над РСМ е изпратено в парламента

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие

 Министерският съвет прие решение всички предложения по казуса със Северна Македония, различни от досегашната българска позиция, да бъдат одобрявани от Народното събрание.

Именно тази тема се превърна в причина за напускането на ИТН на управляващата коалиция, а лидерът на партията Слави Трифонов окачестви действията на премиера Кирил Петков като национално предателство.

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на Междуправителствените конференции по време на процеса (по присъденяване).