Парламентът ще разгледа на заседание днес от 9 часа 3 проекта, свързани с членството на Северна Македония в Европейския съюз (ЕС). 

Те са на парламентарни групи на ДБ, ДПС, ГЕРБ.

Първият е за решение за одобрение на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка. Вносители са Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Вчера на заседание на комисията по външна политика народните представители одобриха проекта на решение, внесен от председателя на ПГ "Демократична България" Христо Иванов. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.

Проектът на ДПС задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ/СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

В комисията предложението на ДПС и ГЕРБ не мина. Прието бе предложението на Христо Иванов с 11 гласа "за" и бе постигнат консенсус в зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната".

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

В зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната"

Припомняме, че вчера в комисията бе изслушана и Теодора Генчовска, министър на въшните работи в оставка от преди вота на недоверие към правителството, тъй като е излъчена от "Има такъв народ", а Слави Трифонов изтегли министрите си.

Преди това външният министър Теодора Генчовска представи позиция по т.нар. френско предложение пред депутатите от външната комисия и предупреди, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, въпреки външния натиск и вътрешните настроения.

От ДБ разпространиха след това детайлите около предложението.

Според проекта "Иванов", правителството в оставка може да одобри предложените от Председателството на Съвета на ЕС Преговорна рамка и Заключения на Съвета, само ако бъдат изпълнени няколко условия.

Външна комисия мъдри френската оферта за Македония

Външна комисия мъдри френската оферта за Македония

Три проекта бяха внесени в комисията - на ДПС, ГЕРБ и ДБ

Премиерът Кирил Петков заяви вчера, че се надява до края на срещата на върха на ЕС днес да има решение на българския парламент за френското предложение за Северна Македония.

"Другото, което стана е, че мисля, че много добре комуникирах българската позиция и се надявам, че в скоро време българската позиция ще стане европейската позиция и тази европейска позиция ще стане и възможността за напредване и сключване на крайната сделка", каза той.

Това, което днес се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат, и европейците чакат, българският парламент да даде крайното си решение", заяви още премиерът.

Кабинетът "Петков" отказа предложението на Борисов за РС Македония

Кабинетът "Петков" отказа предложението на Борисов за РС Македония

От МС настояват френското предложение да бъде одобрено първо в парламента