Премиерът Кирил Петков се надява до края на срещата на върха на ЕС утре да има решение на българския парламент за френското предложение за Северна Македония.

Това заяви той, цитиран от БНТ. 

Евролидерите потвърдиха подкрепата си за интеграцията на Западните Балкани

Евролидерите потвърдиха подкрепата си за интеграцията на Западните Балкани

Да се завърши липсващата енергийна структура, призова Петков

"Другото, което стана е, че мисля, че много добре комуникирах българската позиция и се надявам, че в скоро време българската позиция ще стане европейската позиция и тази европейска позиция ще стане и възможността за напредване и сключване на крайната сделка", каза той.

Това, което днес се случи е, че българската позиция беше непроменена, беше разбрана и сега всички чакат, и европейците чакат, българският парламент да даде крайното си решение", заяви още премиерът.

Позицията за интеграцията на РСМ в ЕС се изработваше в стаята на ДПС. Там се събраха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ, за да напишат българския вариант на френското председателство.

До консенсус обаче не се е стигнало, обясни на заседанието Екатерина Захариева. От ПП се отказали за обща позиция.

Предложението на френското председателство за отблокиране на европейския ни път в този вид, в който е в момента, е неприемливо за мен, президента, правителството, коалиционните партньори и гражданите на Северна Македония, каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама. 

Припомняме, че остро изказване за българската позиция за еврочленството на Северна Македония направи албанският премиер Еди Рама. 

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

Провал на общата позиция на парламента за членството на РСМ в ЕС

В зала да бъде входирано предложение, подкрепено от ГЕРБ, ДБ и "Продължаваме промяната"

Ветото на България върху напредването на Северна Македония към Европейския съюз е позор, заяви той. Позор е, че страна от НАТО - България, отвлича две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на гореща война в задния двор на Европа с 26 други страни от ЕС, които все още стоят в плашеща демонстрация на безсилие, отбеляза той.