Днес в пленарна зала се регистрираха 164 народни представители, с което бе събран кворум и депутатите ще работят.

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов откри днешното заседание на парламента.

Първа точка в дневния ред за днес е разглеждането и гласуването на три проекта на решения за одобрение на предложения от Френското председателство на Съвета на ЕС проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония. Вносители на трите проекта са "Демократична България", ДПС, ГЕРБ/СДС.

Тези проекти бяха обсъдени вчера в комисията по външна политика, но до съгласие не се стигна и беше гласуван само проекта, внесен от Христо Иванов.

Заявка, че няма да подкрепят решението дадоха вече от "Възраждане" и от БСП. Реално позицията на "Има такъв народ" не се знае каква ще е, след като има противоречие между позитивната оценка на министър Теодора Генчовска (министър в оставка от квотата на ИТН) и изказванията на лидера на партията Слави Трифонов. 

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Без подписан двустранен протокол между двете страни няма как да се отстоят спорните въпроси

Припомняме, че последните два дни, сряда и четвъртък, пленарна зала не събра кворум и депутатите не работиха. Заседанията последователно бяха бойкотирани от ГЕРБ/СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ".

Кворум бе събран и то без липсващи депутати за гласуването по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков в сряда вечерта на извънредно заседание на Народното събрание в 19.15 часа.