Минути след като премиерът Кирил Петков внесе официално оставката на кабинета от президентството съобщиха, че консултациите при президента започват още днес, 27 юни 2022 г.

Кирил Петков внесе оставката на правителството си

Кирил Петков внесе оставката на правителството си

Дотук се стигна след гласуван вот на недоверие

Държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Днес 27 юни, понеделник, държавният глава ще приеме:

От 13.00 часа - представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната";

От 14.15 часа - представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 15.30 часа - представители на парламентарната група на "Движение за права и свободи";

От 16.45 часа - представители на парламентарната група "БСП за България".

Припомняме, внесената оставка от Кирил Петков е следствие на успешния вот на недоверие, гласуван миналата седмица от народните представители от ИТН, ГЕРБ/СДС (вносители на вота), ДПС и "Възраждане". 

От "Продължаваме промяната" заявяват намерението си да направят опит за изпълнят и втория връчен им мандат, изтъквайки това като национално отговорна позиция, за да не тласнат страната в политическа криза на фона на икономическата такава и кризата със сигурността, породена от войната в Украйна. На този етап имат уверенията на коалиционните си партньори от БСП и ДБ, че ще подкрепят тези усилия. 

"Има такъв народ" въпреки подкрепения вот на недоверие и изтеглянето на министрите от коалицията, подкрепено и с гласуване на оставката на председателя на парламента Никола Минчев, оставиха вратата отворена с намек, че могат и да подкрепят инициатива на ПП за втори кабинет в рамките на това Народно събрание. Като условие поставят обаче фигурата на премиера и по-точно това да не бъде Кирил Петков. 

От ГЕРБ обявиха, че не е редно втората по големина група в Народното събрание да прави кабинет и заявиха, че ще върнат мандата при получаването му. 

Трети мандат в рамките на парламентарната рулетка се връчва по осмотрение на държавния глава, а заявка да се опитат да го изпълнят засега е дадена единствено от страна на "Има такъв народ" - петата по големина парламентарна група в това Народно събрание. 

Миналата година на два пъти се стигна до връчване на третия проучвателен мандат, като президентът Румен Радев, тогава в първия си мандат, и двата пъти избра да го връчи на БСП - партията, която прокара пътя му в политиката през 2016 г., подкрепяйки инициативния комитет по издигането му за президент.

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Над половината анкетирани не смятат, че интересите ни са отчетени при Френското предложение

Утре, 28 юни, вторник, ще се проведат консултации:

От 9.00 часа - с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";

От 10.15 часа - с представители на парламентарната група на "Демократична България";

От 11.30 часа - с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

Плевнелиев предлага програмен проевропейски кабинет, но след избори

Плевнелиев предлага програмен проевропейски кабинет, но след избори

Трите последни битки, които Петков водил в парламента, се провалиха