Като че ли надделяват очакванията отново "Продължаваме промяната" (ПП) да състави правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%).

Това показва първи по рода си експресен сондаж за политическата ситуация, сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни от "Галъп интернешънъл". 

Снимка 579030

Сваленият председател на 47-ото народно събрание Никола Минчев е получил одобрение - положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните - 31,6%, а неутралните - 19,8%. Останалите се колебаят.

Според социолозите с малко преобладава по-скоро симпатията към правителството на Петков и това води до ситуационна мобилизация на негови привърженици (която се вижда и в одобрение за Никола Минчев). Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Снимка 579028

Източник: "Галъп интернешънъл"

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните изтъкват поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството - дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат - 57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа "имаше преврат от страна на мафията" (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), "свали го Русия" (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.

Снимка 579031

Източник: "Галъп интернешънъл"

Относно приетото със 170 гласа "за" Френското предложение за начало на преговорите на РС Македония с ЕС, е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси. Според 59,5% интересите на България при началото на преговорите на РСМ за еврочленство не са отчетени. Останалите се колебаят.