Кирил Петков катастрофира с много лошо изпълнение. Това заяви президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев пред БТВ.

По думите му коалицията отива към своя край, като тя е била създадена като невъзможна сватба между две системни и две несистемни партии. Ако се бореха с незаконни корупционни практики защо не спряха договорите за АМ "Хемус", запита Плевнелиев и продължи: общините не получиха подкрепа, скараха се с бизнеса, с превозвачите.

Според него Кирил Петков не е направил нищо, за да промени хода на историята. Трите последни битки, които водеше в парламента, се оказаха провалени, посочи Плевнелиев.

Венко Сабрутев: Нашият премиер се казва Кирил Петков. И точка

Венко Сабрутев: Нашият премиер се казва Кирил Петков. И точка

В ПП имат позитивни сигнали от депутати за правителство в това НС

Той се обърна към премиера в оставка с думите: "Смирете се поне мъничко, търсете мостове и към опозицията."

Според президента е дошло времето, в което Кирил Петков и Асен Василев да понесат отговорност. Той не вижда първите двама в правителството отново да бъдат премиер и финансов министър. 

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Под 10% от българите дават шанс на третия мандат

Над половината анкетирани не смятат, че интересите ни са отчетени при Френското предложение

Като лидерско и мъдро поведение Плевнелиев изтъкна това на лидера на ГЕРБ. "Бойко Борисов ни каза, че е готов да се оттегли като лидер на ГЕРБ", изтъкна Плевнелиев, според когото бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ е мъдър, той разбира, че имаме един страхотен сценарий.

Плевнелиев недоумява защо Кирил Петков не иска да си говори с Даниел Митов, Томислав Дончев и Екатерина Захариева. Кирил Петков и Христо Иванов са избрали да си повишат електората на изборите, като хулят непрекъснато ГЕРБ, посочи той.

Плевнелиев настоя за проевропейски програмен кабинет, това обаче според него няма как да стане в този парламент. Отиваме на избори есента, Радев прави служебно правителство, нови партии под неговото крило влизат в парламента и чак тогава Кирил Петков ще се смири - като получи 300 000 по-малко гласа, е прогнозата на Плевнелиев.

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Според Радев френското предложение за РСМ е можело да е много по-успешно

По отношение на приетото френско предложение, с което бе вдигнато ветото над Република Северна Македония, Плевнелиев определи решението на Народното събрание като историческо. Той благодари на ГЕРБ, ДБ и ДПС, които изковали важното решение за България. Разбраха геополитическото послание, защото иначе България щеше да изпадне като тъмен балкански субект и "да изядем шамарите от европейските партньори", изтъкна той.

Плевнелиев посочи, че е очаквал от премиера Кирил Петков да отиде в парламента и да каже защо е важно да се вземе правилната позиция защо трябва да се вдигне ветото над Северна Македония с френското предложение.

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Карл Нехамер прогнозира нови дискусии, особено от страна на РСМ