Ние всички сме много сполотен отбор и продължаваме в същия формат. Това заяви премиерът Кирил Петков относно това дали се предвиждат промени при съставянето на бъдещо правителство в рамките на този парламент.

Той посочи, че засега съставът ще бъде непроменен.

Министър-председателят отказа все още да говори за отделни министри. Докато нямаме подкрепата на независими депутати, които се надяваме да видим дали има такъв шанс, още не искам да влизам в конкретика, отбеляза той.

Относно думите на Тошко Йорданов от ИТН, че биха се отзовали при покана за преговори от ПП, Петков подчерта, че от ПП ясно са заявили, че има няколко души, с които не биха преговаряли, а именно Бойко Борисов, Делян Пеевски и ДПС, Костадин Костадинов, както и самия Слави Трифонов.

Тошко Йорданов ужасен, че Петков се превърнал в по-образован Борисов

Тошко Йорданов ужасен, че Петков се превърнал в по-образован Борисов

ИТН ще се отзове на евентуална покана от ПП за разговори за нов кабинет

Доколкото знам, Тошко Йорданов не може да направи една стъпка или едно изказване без Слави Трифонов, така че за съжаление и с него няма да можем да говорим, обобщи Петков.

Според него няма смисъл за българското общество да влезе в поредна агония, ако "задкулисието още може да контролира средствата, които би трябвало да ходят при хората, а не в няколко фирми, както беше досега при ИТН".

Той бе категоричен, че е време България да извоюва възможността да има свободно правителство, което работи реално за хората.

ДБ може да се яви заедно с ПП на евентуални предсрочни избори, обяви Божанов

ДБ може да се яви заедно с ПП на евентуални предсрочни избори, обяви Божанов

Нови избори не ни плашат - най-вероятно ще резултата си, заяви той

Борбата срещу мафията не е самоцел, тя е само инструмент в една богата държава (защото аз вярвам, че България е богата държава), средсвата да се изразходват правилно, така че да подобрят стандарта на живот на хората, изтъкна Петков.

Запитан дали България изнася оръжия за Украйна, той подчерта, че по никакъв начин не е имало директен износ от страната ни за Украйна.

"Имаме експорт към наши традиционни партньори - страни в Европейския съюз. Но такъв директен трансфер България - Украйна, няма", категоричен бе премиерът.

Петков потвърди: Отново той ще бъде номинация за премиер

Петков потвърди: Отново той ще бъде номинация за премиер

Ще дадем още един шанс на депутатите от "Има такъв народ" - ако ги е страх, отиваме на избори

"Това, че не сме готови да направим сделки със задкулисието, ни докара до тази позиция... Лексиката към задкулисието няма да бъде олекотена", коментира впоследствие Петков и в интервю за БНР.

"Последните ми остри реплики спрямо президента бяха на следната база - когато имаш вот на недоверие и предложение, което защитава българския интерес, когато в същия този ден като премиер изпълнявам обещанието си това да мине през Народното събрание, ти да застанеш с остра позиция срещу нас, въпреки че няма смисъл от това... чувството беше - "този президент какво мисли в този момент, не вижда ли, че има политическа нестабилност". Това беше изненадващо и фрапиращо. Ако някой се е объркал, че можем да сме хора на някого и да изпълняваме нещо против волята си, няма как да се случи", заяви Петков относно взаимоотношенията с държавния глава Румен Радев.

Той заяви, че очаква по-отговорна позиция, когато има политически риск за цялата нация.

Премиерът изрази притеснение, че едно бъдещо служебно правителство може да върне България към "Газпром".

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Спирането на доставките на газ за него ще бъде истински тест за европейската солидарност

"Ние не сме спрели да казваме на "Газпром" да си изпълняват задълженията по договора. Въпросът не е рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България, ако сме зависими от "Газпром", а "Газпром" спре подаването", поясни той.

"ПП няма да преговаря със Слави Трифонов, с Бойко Борисов, с Делян Пеевски и с Костадин Костадинов. С ДБ и с БСП имаме диалог. Ние не искаме избори. Но няма да платим цената някой задкулисен играч да продължи да контролира обществените средства", потвърди и пред БНР Петков.

Той бе категоричен, че в бъдеща коалиция, в която ПП управлява, партньорството с ДБ е 100%.

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Според Радев френското предложение за РСМ е можело да е много по-успешно

"Следващи избори ще бъдат референдум с въпрос - каква България искаме? На мафията? Или на прогреса? Дойде време разделно", коментира премиерът.

Според него машинното гласуване е стъпка напред и посочи, че няма да подкрепи връщане на хартиените бюлетини.

По отношение на решението за Северна Македония Петков заяви, че Скопие вече има избор за собственото си бъдеще, а България не може да носи отговорност за всички.