Кирил Петков ще бъде номинацията на "Продължаваме промяната" за министър-председател при завъртането на парламентарната рулетка след успешния вот на недоверие срещу кабинета, първият такъв в историята на България.

Това потвърди самият Петков на въпрос на News.bg след края на гласуването в зала, излизайки при събралите се в подкрепа на правителството протестиращи.

"Хората са тези, които гарантират, че промяната ще продължи. По това, което виждаме, ще дадем още един шанс на депутатите от "Има такъв народ", но ако ги е страх, отиваме на избори", каза премиерът.

"Промяната ще продължи. Това е единственият начин да променим България. Няма сделки, няма задкулисни договорки. Това, което казваме, го правим", подчерта той.

И отново посочи - "сараите", Трифонов и Борисов и Митрофанова били свалили кабинета.

"Това, което има значение, е, че духът излезе от бутилката и няма шанс да се върне обратно. Промяната става в няколко стъпки, не с една. Показахме едно европейско лице на България", изрази увереност Петков.

Това, че Кирил Петков ще бъде отново номинация за правителствен ръководител потвърди и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

"Четири гласа ни делят от победата. След следващите избори съм сигурен, че тези четири гласа ще ги има. Тези четири гласа срещу мафията ще ги има със сигурност. И знаете ли - днес българският народ си отвоюва държавата", каза той.

И бе категоричен ПП няма да води никакви разговори за съставяне на нов кабинет с ръководството на "Има такъв народ" и в частност със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Малко преди това в ефира на БТВ финансовият министър и съпредседател на ПП Асен Василев заяви, че е по-скептичен и се готви за избори. "Не вярвам депутат, който гласува с Пеевски, да промени мнението си." Асен Василев изказа и съмнение, че новото мнозинство ще успее да излъчи и нов председател на парламента.

Все пак Василев изрази оптимизъм разумът да надделее и да се гласува актуализацията на бюджета.

Корупция. Това според министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер пък била истинската причина ИТН да напусне коалицията, а не казусът с Република Северна Македония.

"Не им харесва и бюджета, това, че не дадохме 6 милиарда за пътища. Антикорупционните мерки започнаха да намирисват като да заработят. Става страшно. Ние се чувстваме, че отново изпълняваме мисията, за която сме дошли. Не сме се примирили", каза той.

"Прогнози няма смисъл да правим, важното е демокрацията да възтържествува. Отново ще си говорим с всички тези, които още милеят за демокрацията и за всички тези хора, които искат да живеят в нормална правова държава", добави още представителят на ПП.

Лорер по същество каза точно обратното на това, което анонсираха Кирил Петков и Асен Василев - именно Петков отново ще е номинацията на ПП за премиер при завъртането на парламентарната рулетка и връчването на първия мандат. (линк)

"Личности не обсъждаме на този етап. Всеки един, който мисли да дойде при нас, има изисквания", заяви министърът.