За пръв път двустранен въпрос с такава острота влиза в ЕС. Гаранциите сме ние - да следим процесите и процедурата. Най-важният процес на началото на еврочленството за РС Македония, е че тръгна. Това заяви журналистът Валери Тодоров пред БНТ.

Според бившия евродепутат Светослав Малинов всички знаят, че преговорите вървят, отварят се различни глави. Само за Македония ще има една уникална преговорна глава и това се казва България - без ние да надзираваме този процес, те не могат да продължат преговорния процес. Как може някой да е против това. Естествено, че македонците ще са против, те трябва да обясняват пред когото желаят, включително и пред албанците, защо блокират преговорния процес.

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

Със 170 гласа парламентът вдигна ветото върху преговорите на Северна Македония с ЕС

ДБ, ПП, ГЕРБ/СДС и ДПС подкрепиха, против бяха от Възраждане и ИТН

На въпрос дали българската позиция може да бъде променена от следващо правителство, Малинов каза, че то може да блокира процеса отвътре, но не може да отмени решението за отваряне на вратите към ЕС на РСМ. Малинов не вярва в подобно развитие. Между 7 и 10 г. се очаква да текат преговорите на РСМ за еврочленство.

Сега ще видим македонците искрени ли са и кое е по-важно за тях - членството в Европа или да се карат с България. Изглежда да се карат с България за тях е по-важно, отколкото членство в ЕС. Определени политици в Европа им създадоха илюзиите, че те могат да се карат с България. Това заяви Светослав Малинов.

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

ВМРО скочи срещу решението на НС да вдигне ветото срещу Северна Македония

Патриотите определиха днешния вот като национално предателство

Според другия гост - журналиста Валери Тодоров досега Македония е повече на крилете на Сърбия. Сега България отваря вратата и да видим кое как е. Влиянието на Сърбия ще трябва да се преразгледа, остава рискът да дразнят другия партньор - Албания и това също ще влияе на процеса. Македония от тук нататък има по-тясно поле за лавиране. Нека видим сега вътрешната македонска политика, каза Тодоров.

Относно упреците на албанския премиер Еди Рама към България, Малинов заяви, че понякога мълчанието е по-голяма реакция, когато вършиш други действия. Според него приемането на решението на българския парламент е по-тежко, от отговора ни към Рама. Когато стане въпрос аз пари, македонците се карат помежду си, даже и по-лошо отколкото се караха с българите. Албанците са хора с максимална добронамереност към България, а думите на Еди Рама са изхвлърляне, смята Малинов.

Тодоров изтъкна извинението от Сали Бериша към българите. Албанците вътре (в ЕС) ще преориентират интереса си към самата Албания, смята той.

Според Малинов, ако Македония не промени отношението си, тя ще изостане от Албания. Очаквам бавно отпускане на страстите, каза той.

Бойко Ноев не вижда „празен чек“ за РСМ

Бойко Ноев не вижда „празен чек“ за РСМ

Не може през темата за националната сигурност да се решават междуличностни и партийни въпроси

По думите на Тодоров има пропуски и на нашата дипломация. Още при отваряне на ЕС към Западните Балкани е трябвало внимателно да премислим рамката за преговорите, сега историята и споровете за правата на нашите сънародници там са поставени на масата. Тактиката на Македония е да изчаква до последно и да разчита на натиск върху България, обясни той.

По думите на Малинов въпросът за македонския език се отлага. Македония оказва натиск, прави изпреварваща информационна кампания, опит да обясняват как българите са виновни, а те - не са. Този прелом става пред очите ни, не съм наясно къде се пречупи европейската комисия, Франция рядко прави компромис, каза той.

Според Тодоров целият процес се развива на две релси. ЕС за пръв път започва преговори със страна-кандидат, която използва враждебен език към страна-член. Той заяви, че Русия има интерес да поддържа един пояс, каза Тодоров. Влиянието на Сърбия е много силно, докато не се отворят архивите на югославските служби за сигурност, това влияние ще се запази. Проблемът не е само външнополитическото влияние. Ако Северна Македония не намери сили да извърши катарзис, скритите механизми на влияние ще останат и ще пречат.

Сърбия е централата на руското влияние на Балканите, смята Малинов. "Моето голямо притеснение е, че македонските политици много тежко ще се разделят и може би няма да успеят да прескочат това препятствие", каза той.

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

Радев предупреждава: Да не се обявява историческа победа с френското предложение

А Министерски съвет да не се крие зад Народното събрание

Според Антоанета Цонева, депутат от ДБ в 47-ия парламент, стратегическата програма на този процес е да отвори вратата на Македония за ЕС.

Като председател на комисията на българите зад граница в 47-ото народно събрание тя увери, че виждаме нещо безпрецедентно и поздрави всички дипломати. Не само се включили преговорната рамка, а защита на правата на човека и отваряне архивите УДБА (сръбската Държавна сигурност) и режима на югославския режим - това е част от спазване на гаранциите на българите в РСМ.

Тя изтъкна, че промяната в Конституцията на РСМ трябва да стане преди да се отворят преговорите. Преди РСМ да промени своята конституция, няма да започне никакъв разговор. Не само в преамбюл,а, а и във всички места (за преговорите) да бъде поставена българската общност.

Според нея интересите на българските граждани в РС Македония ще бъдат защитени. Това е пробив и той гарантира правата на нашите сънародници там.