Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на партия "Продължаваме промяната". От формацията предложиха финансовия министър в оставка Асен Василев за премиер.

"Уважаеми господин Василев, в изпълнение на Конституцията и в резултат на вота на недоверие на 22 юни в Народното събрание, ви връчвам мандат за съставяне на правителство. България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят тревога за растящите цени, а реформите и средствата по Плана за възстановяване чакат своята реализация", каза в словото си президентът Радев.

Той открои, че от вчера вече има и външнополитическа криза, визирайки изгонването на 70-те руски дипломати от България

Асен Василев взима мандата като кандидат за премиер на ПП

Асен Василев взима мандата като кандидат за премиер на ПП

Избори какво трябва да се направи в следващите 6 месеца

Предупредих, че ако не се предприемат реформи в първите 100 дни на правителството, статуквото ще потърси своят реванш, напомни държавният глава. Хората имат нужда от сигурност, предвидимост, отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Очаквам адекватни решения за свободна, демократична просперираща и европейска държава, както и гарантиране на националния суверенитет и сигурност на страната, подчерта Радев.

Асен Василев заяви, че е важно България да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, да отстоява българския интерес и независимостта на държавата. 

Нинова приема Асен Василев за премиер, ИТН и ДБ също отиват на преговори

Нинова приема Асен Василев за премиер, ИТН и ДБ също отиват на преговори

В голяма степен краят на разговорите е предизвестен, предупреди Тошко Йорданов

До рулетката на завъртане на мандатите се стигна, тъй като вотът на недоверие на кабинета "Петков", внесен от ГЕРБ мина в парламента. Вотът на недоверие бе подкрепен още от ИТН, ДПС и "Възраждане".

От страна на ПП при държавния глава дойдоха вицепремиерът и финансов министър в оставка, но и кандидат за бъдещ премиер Асен Василев, премиерът в оставка Кирил Петков, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и досегашният председател на 47-то Народни събрание Никола Минчев

Василев не коментира имена на министри

Василев не коментира имена на министри

Кирил Петков мълчи за ролята си в евентуалната властова конструкция

След срещата с президента, която продължи един час, Асен Василев бе лаконичен - "Държим на подкрепата на 121 независими народни представители, които да имат ясна подкрепа за промяна и борба с корупцията. Първо обаче ще се водят разговори за програмата и нещата, които трябва да се случат, а след това за персоналния състав на кабинета. Асен Василев бе лаконичен и реално отказа да отговаря на въпроси на журналистите, които го чакаха да даде отговор дали се нагърбва с преодоляването на вътрешнополитическата криза и смята ли, че има шанс да го направи.

На въпроси отказа да отговаря и премиерът в оставка Кирил Петков.

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Той призова посланик Елеонора Митрофанова да спре да си играе със страховете на хората