"На тази мъка трябва да се сложи край" - ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството. Това обяви на извънреден брифинг Томислав Дончев.

"На тази мъка трябва да се сложи край. Тази глава от българската политика ще е позорна. Единственото, което можем да направим, е да е кратка", допълни Дончев.

"Провалът на това правителство е комплексен и няма секторни измерения. Всъщност мащабите му са такива, че правителството няма с кого да се конкурира в модерната политическа история на България, то може да се конкурира единствено със себе си. В жестоката конкуренция между различните видове провали, то най-осезаемият такъв е в публичните финанси и икономиката. Не само поради мащабите му, не само заради числата от статистиката, а поради това, че този провал се усеща от всеки български граждани", остър бе вторият човек в ГЕРБ Томислав Дончев.

"По тази причина внасяме вот на недоверие на Министерския съвет заради провала на правителството в публичните финанси и икономическата политика. Отвъд техническите аргументи обаче, има други аргументи, които са в плоскостта на морала. Видно за всички българи отношенията в коалицията се регулират със заплахи, изнудване, с натиск. А подкрепата, доколкото разбрахме, се осигурява чрез пазарлъци."

Да се сложи край на тази мъка - изтъкна като основен аргумент за хода на партията си той.

ПП очаква подкрепа от ИТН за бюджета

ПП очаква подкрепа от ИТН за бюджета

Актуализацията ще мине на първо четене, според Настимир Ананиев

ГЕРБ са събрали всички нужни подписи за внасяне на вот на недоверие в парламента, като това ще стане още утре, увери председателят на парламентарната група на партията на Борисов Десислава Атанасова.

"Имаме галопираща инфлация, като и през 1997 година, когато прерасна в хиперинфлация и всички знаем къде отиде държавата тогава. И не, тази инфлация не се дължи на войната, тъй като погледнете в Европа - там тя е наполовина", изтъкна като аргумент пък Делян Добрев.

И обясни защо се е стигнало дотук - управляващите не компенсирали бизнеса навреме, а когато го сторили, било в много малък размер. "Има и обаче и необяснима инфлация - тази при горивата. За последните 3 месеца обикновеният бензин поскъпна с 37% до 3,31 ст. Това е необяснимо, защото цената на петрола в момента е същата като през 2012 година, акцизите са същите, ДДС е същият. Единственото обяснение може да бъде само лобизмът и корупцията."

А дали са водени разговори с други парламентарни партии за подкрепа на вота на недоверие от ГЕРБ не уточниха, макар и питани от News.bg.

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Бойко Борисов: Най-добрата актуализация е оставка

Борисов твърди, че Кирил Петков си купувал депутати с по 10 000 лв.

Изразиха обаче готовност за диалогичност. "Грозните скандали в управляващата коалиция правят управлението фактически невъзможно. То няма политическа мощност, очевидно е, че няма парламентарно мнозинство, оттук нататък то не може да свърши нищо. Ще разговаряме с всички политически сили, а какъв ще бъде резултатът - това ще е показателно за персоналната, не за политическата, съвест на всеки един", каза Дончев.

"На кого ще разчитаме - ние вярваме, че в това Народно събрание има хора, които са господари на себе си и ще имат смелостта да застанат на страната на народа. Ще започнем разговорите със всички парламентарни групи, като започнем от най-малката (Възраждане). Ще водим разговорите в българския парламент, не в мола, не в лаборатории, не в апартаменти. Ня България й трябват държавници, стабилност и сигурност. И всичко това минава през оставка", разясни бъдещият процес на преговори, които ще води ГЕРБ, Десислава Атанасова.

Целта на ГЕРБ не е била оставката като такава, а да се спаси българския политическия живот, посочи благородните цели на инициативата Тома Биков. "Вотът на недоверие е възможност за стабилизация на българската политическа система и оттам нататък за решаване на всички останали проблеми пред българското общество.

Кирил Петков работи и няма време за глупост като вот на доверие

Кирил Петков работи и няма време за глупост като вот на доверие

Започваме да чистим "запушените канали" на държавата, изтъкна той

Няма да бъде подкрепена и актуализацията на бюджета, предложена от кабинета, категоричен бе по темата Дончев. "Няма никаква логика опозицията да подкрепя бюджета, освен в перата, засягащи социалните разходи."

Нямало и опасност, категорична бе Десислава Атанасова, депутати от ГЕРБ да подкрепят вдигането на ветото към Северна Македония, както според медийни публикации твърдял пред партийни активисти премиерът Петков.