"Нито един дипломат не трябва да си позволява да поставя ултиматуми на една свободна държава." Това заяви пред журналисти премиера в оставка Кирил Петков. Той инспектира газова връзка Гърция - България в района на Стара Загора.

По думите му дори след отзоваването на 70 руски дипломати, в страната ни остават 43. Той посочи, че българската дипломатическа мисия в Москва е едва от 12 души. Петков призова посланик Елеонора Митрофанова да спре да се изявява по медиите и да си играе със страховете на хората. Според него този тон не е продуктивен.

Той добави, че нашите народи са приятелски и се надява отношенията между България и Русия да продължат. Петков отново призова Митрофанова да изтегли нотата, която вчера връчи на МВнР. По думите му няма опасност от скъсване на дипломатическите отношения.

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати

Кирил Петков коментира и предстоящото връчване на първия мандат. Той заяви, че има диалог с независимите депутати. Премиера в оставка добави, че застава изцяло зад Асен Василев, който бе предложен от Продължаваме промяната за нов министър-председател. Ще продължим това, което започнахме, допълни той.

Петков направи и коментар за интерконектора с Гърция. По думите алтернативното трасе е готово и азерския газ, който ще потече по газопровода е много по евтин. Системата е готова, сега се тестват софтуерните решения, за да бъде автоматизацията готова.

Той допълни, че на 7 юли с гръцкия премиер Мицотакис ще открият газопровода.

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Митрофанова пита Москва дали да закрие посолството в София

Прехвърля отговорността за последиците върху кабинета на Кирил Петков