Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати.

Това заяви посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова пред БНТ. 

Русия определя действията на българското правителство "Петков", което е в оставка, като безпрецедентни.

Посланик Митрофанова е била приета в българското Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на 70-те руски дипломати.

"Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България", информираха от МВнР.

От ведомството са уведомили своевременно кабинета на премиера Кирил Петков за нотата на руската страна и очакват разпореждане.

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Кирил Петков призова Митрофанова да си изтегли нотата си

Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности

По информация на ТАСС от посолството на Русия в България са поискали България да отмени решението си за експулсиране на 70 руски дипломати. От дипломатическата мисия са предупредили за възможността за "извънредно тежки последствия за отношения между страните", казва руската държавна агенция.

"Смятаме, че обявяването на персона нон грата и неприемането за 70 сътрудници на руската задгранична мисия на територията на Република България е безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокационен акт, който подрива основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения", се казва в публикуваното в четвъртък заявление на посолството на Руската федерация.

От дипломатическата мисия предупредиха за възможност за "извънредно тежки последствия за отношенията между страните".

Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

Петър Чобанов: Още не е ясно кой, кога и как е решил за изгонването на руските дипломати

Правителството харчи безцелно, смята бившият финансов министър

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от 28 юни 2022 г. на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати и за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха.

На следващия ден в Народното събрание стана ясно, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който бе на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, коментира само, че се надява решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия. По-късно Радев каза че: "В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати."

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрид е и външният министър Теодора Генчовска, която до този момент не е изказала позиция. С пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

Митрофанова: Да гонят готвачи - не е било и по време на Великата отечествена война

Митрофанова: Да гонят готвачи - не е било и по време на Великата отечествена война

Сега се води "игра без правила", посочи руският посланик

В коментар за БНТ посланик Митрофанова посочва, че отговорът на Русия ще бъде много тежък. Тя сега е в контакт с Москва и очаква "много драстични мерки". "Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение."

Посланик Митрофанова настоява, че експулсирането на дипломати трябва да е аргументирано - "Те трябва да покажат, че ДАНС има данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства - то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо?", пита посланикът.

"Какво означава против интересите на България? Най-напред - всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист и познава езика и голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...", добави Митрофанова.

Тя припомня и минал случай, когато е обявена шпионска грурпа, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж": "Те не са събрали никакви доказателства, разбирате ли. Ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаване не общуваха. Имаме официален представител на Разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на Службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители - тоест, официалните представители на военното ведомство, са изгонени", обясни посланикът.

Според Митрофанова изгонването на дипломати е задача, която е поставена. "Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни да се отхвърли всичко руско", е мнението на Митрофанова.

Коментар Митрофанова направи относно изказването си за премиера Кирил Петков, когото нарече "чиновник". "А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума", посочи тя.

А самият Петков съветва: "Ако беше променил риториката си, не беше говорил така, както говори - мисля, че щеше да има много дълъг политически живот." Констатацията й е обаче е, че Петков е човек без корени.

Руският посланик засегна и настояванията на български политици да бъде отзована. Тя отговори дали е склонна да се оттегли в името на компромиса. "Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика", обясни Митрофанова.

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Надежда Нейнски: За доклада на ДАНС са знаели всички - спекулират

Нотата или нотите не може да се случат без знанието на министъра