Премиерът Кирил Петков незабавно трябва да бъде поставен под запрещение и да бъде задействана процедура за освидетелстване. Това поиска в декларация от парламентарната трибуна лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Поводът е изгонването на 70 руски дипломати.

С декларацията на Костадинов започна днешното пленарно заседание, посветено всъщност на актуализацията на бюджета.

Костадинов заподозря, че са изгонени дори чистачките в посолството на Руската федерация. Според Костадинов това решение е взето еднолично и не е съгласувано дори с външния министър.

Действията на премиера са грубо погазване на Конституцията, смята Костадинов, който отново заяви, че Кирил Петков е опасен за България. Ако имало независим главен прокурор премиерът щял да е под запрещение, според лидера на Възраждане. Кирил Петков нанасял еднолично щети на страната. Той застрашавал националната сигурност. Петков не се интересувал от интересите на страната, както обясни на пленарна зала Костадин Костадинов. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов защити Петков и обясни, че решението за изгонване на руските дипломати не е взето еднолично. "Смятам, че това решение е закъсняло", посочи Христо Иванов.

Руската дипломатическа мисия е най-голямата у нас

Руската дипломатическа мисия е най-голямата у нас

Митрофанова е глава на мисията на Русия у нас