Елеонора Митрофанова е глава на мисията на Русия у нас. Тя координира всички свои служители и дипломати. Тя знае кой дипломат каква дейност извършва. Това каза бивш зам.-министър на външните работи и бивш зам.-министър на икономиката Милен Керемедчиев в ефира на bTV.

Изгонените руски дипломати заемат различни позиции. Тези хора са културни, търговски аташета, представители на руските служби и са много активни. Според него, Митрофанова е знаела за дейността на дипломатите. Руският посланик не е сред тях, поясни той. Изгонването на едни дипломати не значи, обаче, че няма да дойдат други на тяхно място. Голяма част от дипломатите ще бъдат заменени с други.

Ние имаме между 10-15 дипломати в Русия. Тоест няма реципрочност между дипломатите в България и тези в Русия , добави Керемедчиев. Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там.

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Важно е да се отбележи, че на 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия.