"В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати." Това заяви президентът Румен Радев на брифинг пред журналисти след срещата на върха на НАТО в Испания. По думите му на заседанието на Съвета по сигурност, проведено на 9 юни, казусът с дипломатите не е фигурирал в предварително обявения дневен ред.

Темата е била повдигната на въпросната среща, на която е присъствал представител на президентската институция, но решение не е било взето, каза Радев.

Той отправи остри критики към правителството заради решението да бъдат отзовани 70 руски дипломати. Държавният глава подчерта, че макар и да е в оставка, правителството носи отговорност за действията си. Радев посочи, че последствията от това ще бъдат много сериозни и във всички посоки. По този начин, не могат да се вземат такива решения, категоричен бе президента.

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Петков отрече еднолично да гони руските дипломати

Решението е взето на съвет и в присъствието на представител на президентството

Критиката на президента не е към самото решение, а към начина, по който е взето.

Той отговори и на искането на БСП за свикване на КСНС. "Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Напомням, че органът, кйто котролира Министерския съвет, е българският парламент. Явно се налага да напомням и, че, макар и в оставка, кабинетът носи отговорност за своите действия", подчерта Радев.

Държавният глава коментира и темата за проведените консултации преди връчването на първия мандат. Преди да се изпратят писма към групите има съгласуване между двете страни за удобно време. Такова съгласуване бе направено. Какви са причините някои от партиите да не се появят на консултация след това не знам, каза Радев.

Той подчерта, че е важно партиите да се отнесат отговорно към мандатите. Президентът изрази мнение, че този парламент не е изчерпан. Ако има нови избори те няма да са по рано от 15 септември, защото това не е целесъобразно, каза още Радев.

Радев само се надява гоненето на дипломати да е обмислено

Радев само се надява гоненето на дипломати да е обмислено

Президентът не разполагал с "необходимата информация"