Решението за изгонване на 70 руски дипломати от България не е било взето еднолично от министър-председателя Кирил Петков. Това увери самият премиер, преди да влезе в пленарната зала на Народното събрание преди закритото заседание, свикано по казуса.

"Това е много важно да се каже, за да бъде ясно за всички български граждани - има 3 доклада на ДАНС, на които се взеха тези решения, има междуведомствен доклад от Министерството на външните работи и има решение на Съвета по сигурност, на който присъстваха министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, министърът на външните работи, заместник-министърът на финансите, министърът на електронното управление, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция "Разузнаване", директорът на Военно разузнаване, началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция", изброи Петков, по същество отричайки думите на президента Радев от по-рано.

9 юни 2022 г. - това е датата, на което е било взето въпросното решение, добави още премиерът. Припомняме, по-рано през деня и началникът на кабинета Лена Бориславова увери, че решението е взето законосъобразно, според процедурата и реално е акт на МВнР.

"Решението, което се случи във вчерашния ден, не е мое решение. То е на базата на този съвет, на базата на три доклада от ДАНС. Всички тези институции в България, които отговарят за сигурността, плюс факта, че Министерството на външните работи отговаря за това. Така че според мен има може би неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, имаме отделни информации още от март. Ще го дам това, но за съжаление ще бъде на закрито заседание", уклончив бе Петков на въпрос на News.bg дали са верни твърденията на "Има такъв народ", че решението за този ход е било взето още по време на визитата на част от управляващите в Киев в края на април.

Петков не отговори и на въпросите дали е готов да направи компромис и да не бъде кандидат за премиер при опита за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент, за което настояват както от ИТН, така и от БСП.

ПП се надява до петък Нинова да преосмисли позицията си

ПП се надява до петък Нинова да преосмисли позицията си

Андрей Гюров: Имаме нова информация на масата