Изгонването на 70 руски дипломати вчера е "хрумка" на Кирил Петков, който той е изказал още по време на пътуването си към Киерв.

"Това е хрумка. Взето е там някъде по гарите, докато пътува към Киев", обяви председателят на ПГ на Има такъв народ Тошко Йорданов в студиото на Нова телевизия. Това в българската делегация като представител на ИТН пътува Станислав Балабанов, който вече извади листче с плана за сваляне на ветото върху преговорната рамка на РСМ с ЕС.

Още тогава от външно министерство са обяснили, че това не се прави по този начин, като стъпка толкова дипломати накуп, а поетапно и с увеличаване.

Тошко Йорданов заяви и че не му е работа да говори от името на външния министър Теодора Генчовска, но мисли, че тя е била против заради процедурата, тъй като това отива към скъсване на дипломатическите отношения. Външно е поискало указания.

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Отзовани са 70 руски дипломати заради връзки със службите

Новината съобщи премиерът в оставка Кирил Петков

Според Йорданов решението за изгонване на дипломатите е взето лично от Кирил Петков. Освен това според Йорданов това решение трябва да се вземе с решение на Министерски съвет.

Иначе Тошко Йорданов не знае дали тези дипломати са или не са шпиони, ако са шпиони те трябва да бъдат изгонени. "Но просто не се прави по този начин."

Тошко Йорданов има и съмнения дали една от службите не изпълнява еднолично хрумките на Кирил Петков.

Руската дипломатическа мисия е най-голямата у нас

Руската дипломатическа мисия е най-голямата у нас

Митрофанова е глава на мисията на Русия у нас