Решението за обявяване на 70 руски дипломати за персона нон грата е взето при пълно спазване на процедурата, като процесът е движен изцяло от Министерството на външните работи. Това заяви за "Дневник" началникът на кабинета на Кирил Петков - Лена Бориславова.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви безпрецедентното решение България да изгони 70 служители на руското посолство -както дипломатически, така и технически персонал. Общо около 200 души заедно с техните семейства.

"Това не е решение на Министерския съвет или на премиера. Процедурата е спазена изцяло от Министерството на външните работи", заявява Бориславова.

Министър Теодора Генчовска в момента не може да направи коментар по темата, тъй като е част от българската делегация на срещата на върха на НАТО, която се провежда в Мадрид. Делегацията се ръководи от президента Румен Радев, който тази сутрин заяви, че не може да коментира, тъй като не разполага с нужната информация.

Тази сутрин обаче Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, с чийто мандат Теодора Генчовска е външен министър, заяви, че това е хрумка на Кирил Петков и "Има такъв народ", включително и министъра им Генчовска не са знаели за него.

И други се оказаха изненадани, включително и парламентарната група на ПП, а от БСП вече обявиха намерението си да замразят преговорите за съставяне на ново правителство с първия мандат. Припомняме, че такива разговори се водиха вчера.