Надявам се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия. Дано министър-председателят в оставка Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре. Такава позиция изрази президентът Румен Радев преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид.

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от вчера на премиера освен за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха. Днес в Народното събрание също се оказа, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрин е и външният министър Теодора Генчовка, която до този момент не е изказала позиция. Тази сутрин с пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

Решението на Кирил Петков да отзове руските дипломати изненадало Илияна Йотова

Решението на Кирил Петков да отзове руските дипломати изненадало Илияна Йотова

Най-тежкият възможен сценарии е скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Фокус на срещата на върха на НАТО ще е новата среда на сигурност, която, по думите на държавния глава, "изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват", заяви Румен Радев.

"Това означава повишена отговорност и единство, които ще демонстрираме на срещата на върха, така че да покажем своята отговорност към колективната отбрана и към сигурността на всяка една страна", заяви президентът.

Той допълни, че това е свързано и с повишените амбиции на Алианса и изисква повече ресурси и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана.

Президентът отбеляза, че срещата на върха на НАТО започва в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

И днес Румен Радев повтори заявената още през 2019 г. позиция, че партньорите в Алианса трябва заедно да развиват и внедряват водещи технологични решения в изграждането на собствен отбранителен капацитет, както и настоя за интеграция на отбранителната индустрия и наука. "За това апелирам отдавна, защото е от ключова важност за преодоляване на разделението между страни-производители и страни-консуматори на отбранителни продукти и услуги."

Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев отбеляза, че предстои да се вземат решения за дългосрочната адаптация на отбранителния и възпиращ потенциал. "На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво", уточни президентът.