"Нямаме информация какво е наложило вземането на решението за изгонване на 70 руски дипломати. Останах изненадана от решението на Кирил Петков." Това заяви пред журналисти вицепрезидента Илияна Йотова. По думите й за първи път се вземат решения от такъв характер. Това бе безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, добави тя.

Тя посочи, че най-тежкият възможен сценарии е скъсване на дипломатическите отношения с Русия. Надявам се да не се стигне до там, допълни вицепрезидента.

Йотова коментира и темата за напрежението между президентската институция и БСП заради износа на оръжия за Украйна. Тя посочи, че проблем няма между държавния глава Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова.

И от ПП не знаели за гоненето на руските дипломати

И от ПП не знаели за гоненето на руските дипломати

Това се разбра от думите на народният представител от управляващата партия Димитър Гочев

По думите и премиера Кирил Петков е направил признание, че изнасяме оръжие, макар и не пряко. Имаме и отговор от ВМЗ Сопот, добави тя.

Йотова засегна и темата за консултациите преди връчването на първия мандат. Президента беше ясен, консултациите приключиха, заяви тя. По думите й няма да има нови дати за срещи с ПП и БСП. ПП няколко пъти смениха версията, защо не са успели да дойдат, каза още Йотова.

По-рано днес коментар по темата за отзованите дипломати направи и президента Румен Радев, който е на посещение в Мадрид. Той заяви, че се надява решението на министър-председателя в оставка е било добре обмислено като мащаби и последствия.

Гоненето на руски дипломати - панически действия, според ГЕРБ

Гоненето на руски дипломати - панически действия, според ГЕРБ

Всички ли са извършвали шпионска дейност, пита Захариева