Бившите шефове на ВМЗ-Сопот обвиниха министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в редица манипулации относно износа на оръжие за Украйна.

В обща позиция Иван Гецов (изпълнителен директор на "ВМЗ" 2015 - 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на директорите на "ВМЗ" 2021 - 2022 г.) поясняват, че единственият орган, който решава за коя дестинация и какви стоки, свързани с отбранителната индустрия, да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, на който принципал е икономическият министър.

В становището се потвърждава, че са имали сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който впоследствие клиентът е поискал да бъде пренасочен за Украйна. Те обаче подчертават, че договорът е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е бил изпълняван за там.

Гецов и Стоянов посочват, че искането за пренасочване на изделията за Украйна е постъпило на 28 януари тази година.

Тук е първата голяма манипулация направена, от Корнелия Нинова - Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на служебното правителство, подчертават те.

След полученото искане от ВМЗ-Сопот са изпратили цялата документация към Министерството на икономиката и индустрията, което в този момент е било под ръководството на Корнелия Нинова, тъй като само те могат да се произнесат по него.

Нинова контраатакува по президентството с оръжието за Украйна

Нинова контраатакува по президентството с оръжието за Украйна

Обвини началника на кабинета му в лъжа

"Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава, "без да се споменава Украйна". За да запазим все пак конфиденциалност, няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи - разрешеното за този износ е направено от редовното правителството, в което тя участва като вицепремиер", посочва се в позицията.

Гецов и Стоянов определят като изключително вредно да се изнася подобна информация, особено от ресорен министър.

"Тъй като обаче тя го направи, но спести цялата истина на обществото с цел нашето злепоставяне, сме длъжни да изчистим всички факти. За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно - ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказа на Междуведомствената комисия, който твърди, че е разпоредила да бъде направен", призовават бившите шефове на предприятието. Те обаче допълват, че знаят, че такъв няма, а напротив - цялата продукция е заминала за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна. Всичко това се е случило по времето, в което министър е Корнелия Нинова.

Освободиха ръководството на ВМЗ-Сопот

Освободиха ръководството на ВМЗ-Сопот

Управляващият борд реализирал загуби за над 1 млн. лв. за първото тримесечие на 2022 г.

Гецов и Стоянов припомнят, че публично Нинова нееднократно е заявявала, че освобождаването им от ВМЗ е заради "лоши финансови резултати". Това те определят също като лъжа, за която вече има заведени дела срещу нея. Днешната разказана история обаче според тях надминавала всички представи на здравия разум.

Гецов и Стоянов подчертават, че не са обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му, изтъкват те.

Според тях последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, е можело да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се и интересувало повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата.

"Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество, крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения", посочва се в позицията.

Кирил Петков: Няма да даваме оръжие на Украйна

Кирил Петков: Няма да даваме оръжие на Украйна

Нищо няма да направим под натиск и за РСМ, категоричен бе премиерът