От Държавната консолидационна компания (ДКК) взеха решение да сменят досегашният борд на ВМЗ-Сопот. Причините - ВМЗ-Сопот завършва 2021 г. с печалба от 3 107 000 лв., но този борд, който управлявал досега за първото тримесечие на 2022 реализира загуба в размер над 1 млн. лв. Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на брифинг пред журналисти.

В новия борд на директорите влизат Иван Иванов, бивш управител на София-област, Мариян Кънчев и инж. по електроника и автоматика Камен Шаралиев. Ще докажем че държавните предприятия могат да се управляват компетентно, справедливо и в грижа на работниците. Който не отговаря на тези изисквания ще трябва да се разделим, изтъкна Нинова.

За 2021 г. на всеки 100 лева разходи са реализирани 107 приходи, а за първото тримесечие на 2022 г.100 лева и 96 лева приходи. Забелязва се увеличение на задълженията спрямо 31 декември 2021 г. с 21 млн. лв., посочи Нинова като мотив за освобождаването на досегашния директор на ВМЗ-Сопот.

Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да преведат дивидента си в размер на 100% от бюджета си до 30 април 2022 г. Въпреки неколкократните писма, които ДКК изпраща до ВМЗ-Сопот ръководството на дружеството отказвало да плати държавния дивидент.

Третата причина е, че Нинова няма да се позволи държавните дружества да се продават и разпарчетосват. Като пример Нинова даде, че досегашното ръководството на ВМЗ-Сопот и са обособени части, представляващи собственост на ВМЗ - почивна база "Чевира",хотел в Сопот, сгради, намиращи се в индустриална зона гара Калояново. В резултат на тези факти, днес решиха да освободят досегашния борд и да назначат нови.

Припомняме, че в края на април Корнелия Нинова освободи от поста управителя на "Кинтекс" Александър Михайлов. Тя аргументира решението си установен конфликт на интереси - Михайлов бил директор едновременно на държавното дружество и на частна фирма, която се занимава със същата дейност.

Нинова инспектира ВМЗ Сопот

Нинова инспектира ВМЗ Сопот

Тя се срещната с ръководството и разговаря с работниците.