Министерство на външните работи излиза с остра позиция по повод пост на фейсбук страницата на руското посолство у нас от 27 юни, в който се дава информация как могат да бъдат подпомогнати руските военни и техните семейства. В призива се дават информация за благотворителна фондация, която събира средства - доброволни дарения от физически и юридически лица, за което са открити сметки в банките "Промсвязбанк", "Сбербанк" и "Банк ВТБ".

Реакцията на българското външно министерство също е с пост във фейсбук.

Министерството на външните работи на Република България напомня позицията си, че Република България категорично осъжда руската агресия срещу Украйна, която представлява грубо нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателство срещу териториалната цялост на суверенна Украйна.

"Призиви към граждани на държава членка на Европейския съюз за подкрепа на военнослужещи, участващи в тази незаконна руска агресия, както и за нарушаване на европейските санкции, наложени на Руската федерация в отговор на непровокираното и неоправдано нахлуване в Украйна, са абсолютно недопустими."

От МВнР обръщат и внимание и че преводи към посочените банкови институции не могат да бъдат осъществявани, тъй като те са обект на ограничителните мерки на ЕС.

Снимка 579268

Предупреждението от Външно идва на фона на обявеното от премиера Кирил Петков вчера изгонване на 70 представители на руската дипломатическа мисия у нас. 

Това не са първите моменти на остри реакции на МВнР спрямо действия на руското посолство у нас, включително и осъждане на думи и действия на руския посланик Елеонора Митрофанова. В началото на март месец по повод използвания израз "евроатлантически подлоги" Митрофанова бе извикана в МВнР, но тя отказа да се яви. Едва по-късно поднесе лично извиненията си, но на премиера Кирил Петков.

Малко по-късно българският посланик в Москва Атанас Кръстин бе извикан за консултации в страната, като от българското правителство изказаха очакване да бъде спазена стандартната процедура в дипломацията и реципрочно Елеонора Митрофанова да бъде отзована също. Това обаче така и не се случи.