Българското правителство очаква посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Това се казва в изявление на премиера Кирил Петков, разпространено от Министерски съвет минути след като стана ясно, че такава нота все пак е внесена. Тя е отговор на нотите, с които българската държава обявява за персона нон грата 70 души от дипломатическото представителство на Руската федерация у нас. 

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера."

Премиерът заявава още: Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни.

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати

В нотата на Митрофанова пише: "Считаме обявяването за персона нон грата и неприемливи лица на 70 служители на руски чуждестранни институции на територията на Република България за безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокативен акт, който подкопава основите на нашите отношения. Руската страна напълно отхвърля тези обвинения".

Дипломатическата мисия предупреждава за възможността от "изключително тежки последици за отношенията между страните".

От Министерство на външните работи потвърдиха за вербалната нота, връчена от посланикът Елеонора Митрофанова днес.

В нея "в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България".

Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия.