Несъстоятелно е да се твърди, че не са запознати с доклада на ДАНС, например президента или министъра на икономиката. В това бе категорична бившият външен министър и посланик на България в Турция Надежда Нейнски в студиото на Нова телевизия. Според Нейнски и те, и депутатите спекулират невъзможността да бъде разсекретена информация и със закритите заседания на парламента.

Тя подчерта, че шефът на ДАНС се назначава от президента, а в Съвета по сигурността към МС участват представители на различни институции, включително представител и на МИ, и на президента. "Щом е имало Съвет по сигурността към МС, значи всички са запознати", отсече Надежда Нейнски.

Несъстоятелна е и тезата, че е знаел само един човек и че решението е взето от един човек. Нотата или нотите не може да се случат без знанието на министъра, а министър Генчовска също е присъствала на заседанието. Това кой е подписал точно новата е спекулация между същината и процедурата. Също така няма никакво значение дали правителството е редовно или не, както и дали е в оставка. Приказки в тази посока разколебават доверието в една от най-важните институции в държавата, а именно Държавната агенция по национална сигурност, предупреди Надежда Нейнски. "Със сигурност в доклада на ДАНС се дава конкретна информация и не е сериозно да се смята, че службите са хвърлили един лист хартия - не трябва да се правят такива интерпретации, това подрива доверието в една от най-ключовите институции в страната."

Надежда Нейнски припомни и че през 2001 г. след такъв доклад са обявени за персона "нон грата" трима руски дипломати заради намеса във вътрешнополитическите работи на държавата ни - опит за създаване на националистическа партия за участие в изборите.

Няма такова нещо като задължение да се аргументира пред руското посолство и посланик изгонването на дипломати, а и на технически персонал, обясни още Надежда Нейнски. Правителството не е задължена да аргументира мерките, има случаи и в които дадена държава обявява "персона нон грата" за дипломат, който дори не е пристигнал още в страната, а само е обявена номинацията му.

На въпрос какво ще направи Русия, Надежда Нейнски не смята, че ще обяви война, но може да изгони посланика ни.