Руският посланик в България Елеонора Митрофанова ще попита външното министерство на Русия дали да закрие дипломатическата мисия в София.

Това стана ясно от пост в социалната мрежа Фейсбук, публикуван на 1 юли 2022 г. към 13:30 часа. 

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Петков отсече: Нито един дипломат не може да поставя ултиматум на свободна държава

Той призова посланик Елеонора Митрофанова да спре да си играе със страховете на хората

"Уважаеми граждани на България,

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва", пише Митрофанова.

Тя прехвърля отговорността за тежките (по думите й) последици на тази стъпка върху правителството в оставка, водено от премиера Кирил Петков.

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Проектозакон в Русия предвижда бизнесът да мине на военни обороти

Нито едно предприятие няма право да отказва

Припомняме, бившият председател на разузнаването Димо Гяуров не очаква руското посолство у нас да затвори врати след като България обяви, че експулсира 70 руски дипломати.

По мнението на военния министър и дипломат Драгомир Заков България трябва да запази достойнството си като държава.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството по изгонването на 70-те руски дипломати.

По-късно лидерът на БСП и икономически министър Корнелия Нинова предложи докато не се дадат доказателства, България да не гони руски дипломати. Тя настоя да има уволнения в българската политика и в спецслужбите.

ДПС приемат гоненето на чужди дипломати, стига да е по процедура, обявиха от партията. Относно ултиматума на руския посланик Елеонора Митрофанова - ДПС няма как да го подкрепя, "тъй като става въпрос за изгонване на дипломати, които застрашават националната сигурност".

Вчера руският посланик Елеонора Митрофанова заплаши с вербална нота, че ако до 12:00 ч. днес страната ни не се откаже официално от отзоваването на 70-те руски дипломати, "пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България". Пред БНТ тя буквално обяви, че Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с нас. Не закъсня и отговорът от страна на премиера в оставка Кирил Петков, който призова руския посланник да изтегли ултимативната си нота.

Азерският газ тръгва

Азерският газ тръгва

Сертифицираха окончателно оператора на газовата връзка "Гърция-България"