Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и партията му подкрепиха действията на Кирил Петков и правителството по изгонването на 70-те руски дипломати.

Днес трябва да избираме да подкрепим действията на правителството или не, да отсеем зърното от плявата, както се изрази Бойко Борисов.

Българският народ избра Кирил Петков за премиер и правителството. Хубаво или лошо посоката на действия за оттегляне или привеждане в съответствие на техните (руските дипломати) дипломати, трябва да бъде продължена. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството, то има нашата подкрепа, подчерта Борисов.

"Сега има война и ние сме на страната на Украйна и на евроатлантическия свят."

"Тук, когато започна войната, казах, че докато не свърши тази война, всички действия на правителството, свързани с агресора Русия, ще бъдат подкрепяни. С две ръце подкрепяме чл. 11 в съответствие на бройките на дипломатите и прекомерното присъствие на руски дипломати и обслужващ персонал."

Борисов заяви, че трябва да се избира пред една аматьорска и дилетантска позиция. Той разкритикува обаче начина, по който са отправени нотите в руското посолство, но обясни, че ако влезе в детайли, ще излезе така, че ГЕРБ подкрепят Русия и са против действията на правителството.

Атанасова вижда Кирил Петков, който се крие зад доклади

Атанасова вижда Кирил Петков, който се крие зад доклади

37 изгонени, за които ДАНС е сигнализирала премиера, само 20 са дипломати

Отношенията с руското посолство е трябвало да се случат по друг начин - външният министър и премиерът да излязат и да го обявят като доклад на службите, ако има такъв. Ако няма - да поемат политическа отговорност. Тоестq да заговорят за реципрочност, да запознаят президента, да дойдат в парламента, щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти", заяви Борисов на пресконференция в петък сутрин.

Нещата обаче са черни и бели, но ако влезем в детайлите и глупостта им, ще излезем от другата черта на нещата. Мога всякакви епитети да сложа, но ние подкрепяме действията на българското правителство и които те са извършили, защото са избирани от народа", коментира бившият премиер.

Гафът с начина на изгонването на руските дипломати не е непоправим, според Борисов. Непоправимо е обаче това, което ПП са направили с финансите, енергетиката и горивата. Лидерът на ГЕРБ ги обвини в кражба и облагодетелстване на посредници. "Непоправимо било милиардите, които изтекли в последните месеци в техния джоб. От това, което взимат от нафтата и от бензина... цената на хляба, която няма да падне." По думите на Борисов неговите депутати успели с корекциите си "да изправят един абсолютно слаб бюджет, небалансиран и с огромни рискове".

Това е един бюджет, който изисква стабилна държава, иначе катастрофата ще бъде пълна. Ако не искаме да катастрофираме, трябва да бъдем, ние българите силни и единни, настоя Борисов.

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората
Обновена

За Борисов няма по-нескопосан бюджет, но ще го подкрепи заради хората

Според Нинова той е готов да хвърли държавата в хаос, за да спаси себе си

Бойко Борисов хвърли ръкавицата на Петков

За връчването на мандата днес и какви са му очакванията за управлението на държавата, Борисов обясни, че още не е чул от ПП да предложат друг кандидат за премиер. Той увери, че не се бърка във вътрешно партийните решения на други партии. След като БСП са си избрали Нинова, ПП - Кирил Петков, ДПС - Карадайъ, ГЕРБ моя милост - ние приемаме това".

По думите му в България "вече да не си лидер" с всички условия и ултиматуми между партиите: БСП не иска лидера на ПП, лидерът на ПП не иска лидера на ГЕРБ. Всичките лидери, с качествата си са повели стотици хиляди хора след себе си. Каква е работата ми да определям на ПП кой да му лидер, премиер и кой да взима мандата, недоумява Борисов.

Но ако ПП имат друг лидер - да го покажат, призова Бойко Борисов. Иначе по думите му ще правят някаква мимикрия и Кирил Петков ще си седи на диванчето, ще си пуши, пие или прави каквото му е любимо, а аз тука, Доган там, Царят във Враня", добави в типичния си стил Борисов. Той иска да си говори с лидер, който владее партията си.

"Никой не иска с лидерите да си играе, защото са по-силни от другите", изтъкна Борисов и добави, че те (ПП - б.р.) са си хвърлили ръкавицата и ние трябва да ги подкрепяме.

Българският народ пожела промяната и промяната носи това. Ако има след 2 месеца избори, българския народ ще се произнесе. Да не връщат назад, да си свършат работа докрай, толкова са им възможностите, призова Борисов властта в оставка.