По-слаб, нескопосан, небалансиран и катастрофален бюджет не може да се напише - няма нито един внесен закон за гласуване, само приказки. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти в Монтана.

Той обаче посочи, че партията му ще подкрепи актуализацията на бюджета.

"В този бюджет ние сме добавили пари за църквите, за лекарите, за военните, за пожарникарите, 15% за пенсионерите - и да не приемат нашето предложение, с ясното съзнание, че това е лош бюджет, но да не им дадем да се възползват да кажат, че няма пари, ще гласувате "за" всяко тяхно предложение заради хората", обърна се той към партийния актив в Монтана.

По негови думи след няколко месеца новото правителство ще направи нова актуализация и нещата ще се балансират.

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Каримански увери: До 1 юли ще има актуализиран бюджет

Ще работи в събота и неделя, за да сколасат

С подкрепата си ще им избием зъбите, задето говорят, че "ГЕРБ не даде пари на пенсионерите", подчерта Борисов.

Той разкритикува свалените управляващи, че "говорят само за постове и пари" и обясни и защо финансовият министър в оставка Асен Василев е оттеглил искането си за нов дълг от два милиарда евро.

"Добре, че беше тоя вот (на недоверие - бел.ред.) да разберем, че всичко е било само за пари - корупция. Не ГЕРБ - коалицията сама се свали заради корупция и недаване пари на едни или други да ги откраднат. Двата милиарда евро не ги изтеглиха, защото служебното правителство на Радев да няма какво да харчи. Юли месец да останем без кеш в държавата", посочи Борисов.

"Нека младите хора видят защо горивото е толкова скъпо - рафинерията е руска, с руски петрол работи, и всичко се изнася извън България като се преработи. След това се изнася за Сърбия, и влиза обратно в България, но се оскъпява с над лев на литър. Това е кражба с около 300 милиона на месец. Я си представете тези 300 милиона на месец в чекмеджета - щото съм се заклел, че злато никога не съм имал, - представяте ли си каква кражба е това?", изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Борисов изпрати депутатите си в зала да приемат бюджет, дори и лош

Борисов изпрати депутатите си в зала да приемат бюджет, дори и лош

Трябва да се възползваме от френското предложение за РСМ - и да го направим днес!

Той бе категоричен, че ако неговата партия е била на власт, горивото е щяло да най-много на предишната си цена.

"Кой ти привнесе инфлацията? На коя стока е привнесена инфлацията? Откъде дойде, като всичко е българско? Токът - произвежда се в България? Кой ти привнесе инфлация?", обърна сезадочно Борисов към премиера Кирил Петков.

Той определи като "лъжа" обвиненията на министър-председателя, че кабинетът му е бил свален от Борисов и руския посланик Елеонора Митрофанова.

Ако направят правителство, есента и зимата ще катастрофират така, че ГЕРБ ще се върне напълно, прогнозира Борисов.

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Президентът: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Според Радев френското предложение за РСМ е можело да е много по-успешно

По-късно випремиерът и министър на икономиката и индустрията в сваленото правителство Корнелия Нинова коментира във "Фейсбук" критиките на лидера на ГЕРБ.

"Бойко Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си. Казал днес, че ако той е на власт, няма да има повишаване на цените. Инфлацията не била привнесена, защото поскъпнали стоки, произведени в България. Има ли някой, който да вярва на този човек? Представители на ГЕРБ, които разбират от икономика, слушат тези глупости и ръкопляскат. Поне заради собственото си достойнство му направете един кратък курс. Кажете му, че български стоки се произвеждат с вносни енергоносители. Че това са борсови стоки", подчертава тя.

"Обяснете му, че ако не е разбрал, има война и цените на световните пазари скочиха. В цял свят инфлация, само Борисов ще я спре в България. Може даже да сподели челен опит и в чужбина на колегите си от ЕНП, които също закъсаха с цените", пише още Нинова.

"Той наистина ли мисли народа ни за толкова наивен? Явно връщането му във властта и избягване на правосъдие за него е на всяка цена, дори и на тази да лъже и манипулира. Инфлация има и тя се бори с конкретни мерки, а не с говорене на небивалици от сутрин до вечер", завършва остро тя.