С проектозакон в Русия се предлага правителството да има право да принуждава предприятията да изпълняват държавни поръчки в интерес на армията и специалните служби за целите на "антитерористични операции" извън Русия. Предложението е подписано от министър-председателя Михаил Мишустин, внесено е вчера, 30 юни, в Държавната дума.

В обяснителната бележка открито се посочва, че няма достатъчно средства за войната: в условията на "специални операции" в ДНР, ЛНР и Украйна и има "краткосрочна повишена необходимост от ремонт на оръжия и военна техника". Предвид санкциите ще се наложи "временно да се концентрират усилията в определени сектори".

За тази цел на правителството трябва да се даде правото да въвежда "специални мерки в икономическата сфера. Наред с други неща, тя ще може да ангажира предприятията да работят "извън установеното работно време" - през нощта, в празнични и почивни дни. За тази цел и Кодексът на труда трябва да бъде изменен, за да се избегнат противоречия.

Нито едно предприятие, "независимо от неговата организационна и правна форма", няма да може да откаже да участва в такива поръчки. Освен това клиентът - Министерството на отбраната, Федералната служба за сигурност, Министерството на извънредните ситуации и Росгвардия - ще може да променя условията на договора в процеса: да увеличи обема на стоките, както и да промени цената.

Всичко това няма да има "социално-икономически и финансови последици" за бизнеса, смятат авторите в мотивите на законопроекта.

Законопроектът все още не е закон, но изглежда много сериозен. За разлика от инициативите на отделни депутати, тази идва от правителството като цяло и е подписана лично от министър-председателя. Теоретично е възможно документът да бъде изменен в хода на разглеждането му. Но изглежда, че решенията вече са взети, пише BBC.

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Сбербанк: Ще са нужни десетилетия на руската икономика да се възстанови от санкциите

Икономическите санкции наложени на Русия, са най-тежките, които една нация е преживявала през 21 век