Ние трябва да запазим нашето достойнство като държава. За това настоя военният министър и дипломат Драгомир Заков в интервю за Българската национална телевизия тази сутрин по повод напрежението по оста София - Москва и след ултиматума на посланик Елеонора Митрофанова българското правителство да отмени до днес, 12 часа, нотите за обявяване на персона нон грата на 70 представители на руската дипломатическа мисия.

Заков обясни действията на българското правителство: "Причината е комплексна. Ясно е казано - чашата преля, трябва да има уважение, реципрочност и равнопоставеност в отношенията."

Драгомир Заков настоя и че трябва да има "уважение към българския народ, Българската държава и българската земя".

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Митрофанова градира от евроатлантически подлоги към фашистки поддръжници

Работниците били ползвани за жив щит от бойците на "Азов"

Тези принципи, по думите му, открито не се спазват от руския посланик Елеонора Митрофанова, а от както се е сменил съставът на руската дипломатическа мисия тенденциите ескалират. Затова и за решението на българското правителство причината е "комплексна, но се базира на открито неуважение спрямо България като тенденция от идването на настоящия представител" и "Трябва да се проявява съответното уважение, независимо каква е политиката на българското правителство", настоя Заков.

Самият той като дипломат призна, че не веднъж е усещал неуважението и високомерното отношение към България от страна на руската дипломация. "Ние трябва да запазим и нашето достойнство като държава."

"Трябва да се намери начин руската държава да бъде представлявана у нас, но като зачита достойнството и териториалната цялост на държавата ни", настоя Драгомир Заков.

В момента, по думите на Заков "решението е в полето на Москва", но "те трябва да решат как да бъдат представлявани в България". Скамейката на руската дипломатическа служба е дълга. Според Драгомир Заков няма да се стигне до толкова крайна мярка, като Русия да скъса дипломатически отношения с България.

На въпрос как трябва в момента да се действа, Драгомир Заков посочи, че трябва да има диалог и единодействие между институциите в България. Може би да се събере и да се вземе решение на Министерско съвет.

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

От Генчовска всичко е с гриф, а МВнР получава само списъци от ДАНС

МВнР очаква указания от премиера по действиято спрямо руското посолство

Това, което е необходимо в момента на България, е устойчивост и стабилност. Рисковано е да се правят предсрочни избори, тъй като рискуваме още едно изоставане, при едно служебно правителство.

С Драгомир Заков не е разговаряно да замести Кирил Петков начело на второто правителство, за което днес ПП ще получи мандат.

"Аз съм поканен от премиера като експерт по сигурността и отбраната. Ще продължа да правя това, което мога и правя за България." Заков обаче бе категоричен, че няма политически планове към момента и не са му предлагани места в листи за предстоящите предсрочни избори.