БСП, "Има такъв народ" и Демократична България ще се отзоват на покана за преговори за правителство с премиер Асен Василев, ако бъдат поканени. Това коментираха лидерите на партиите в парламента.

"Нашето условие да преговаряме с "Продължаваме промяната" за кабинет беше Кирил Петков да не е премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й приоритетите на Петков съвпадат с техните, но БСП ще настоява и за тези приоритети, за които имат мандат от Националния съвет на партията, здравеопазване, образование, икономика, социална политика. Подкрепят промените в борбата с корупцията, КПКОНПИ.

"Започваме да преговаряме за политиките и те да се разпишат този път в план програма, мандат с ясни отговорности", посочи Нинова. Лидерът на левицата уточни, че в процеса на преговори ще се разберат за програма, управление и най-накрая - за министри.

Асен Василев взима мандата като кандидат за премиер на ПП

Асен Василев взима мандата като кандидат за премиер на ПП

Избори какво трябва да се направи в следващите 6 месеца

Лидерът на ДБ Христо Иванов обясни, че ще отидат на преговори с ПП, макар и номинацията на Асен Василев не е обсъждана с тях. "Как ще изглежда мнозинството, каква ще е коалиционната политика, в какъв формат ще се търси подкрепа, как ще се взимат решения, с което е имало проблем? Ще проявим здрав разум да има управление и резултат", каза още той.

По въпроса защо се дава заявка за половин година управление, Иванов каза, че разбира логиката, но трябва да е ясно и какви ще са гласовете в парламента. ДБ са съгласни с поставените приоритети - за тях "те са релевантни.

Темата ще е предмет на преговори следващата седмица в Националния съвет на ДБ.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов също потвърди, че ще отидат на преговори, но "предложението за премиер Асен Василев е много лошо". "Те предлагат Василев, а ние се отдръпнахме заради двамата. Това не е подадена приятелска ръка, а рокада, имитация на някаква дейност", смята той.

"Смисълът на разговорите ми убягва, в голяма степен е предизвестен краят на тези преговори", коментира Йорданов. За него има по-добри кандидатури - като Даниел Лорер, "който не бил толкова оплескан, колкото Кирил и Асен". По думите му има хора в ПП с повече капацитет.

Ива Митева подсказа на ПП успешния премиер – Драгомир Заков
Обновена

Ива Митева подсказа на ПП успешния премиер – Драгомир Заков

По думите й военният министър е дипломат и "стои най-добре