Президентът Румен Радев заяви както по време на консултациите с ПП, така и пред ГЕРБ, че третият мандат е последната надежда за съставяне на правителство. Вашата политическа сила заяви, че не вижда потенциал в парламента за излъчване на устойчиво управленско мнозинство, но хората очакват решение на своите проблеми, които се коренят в предишното управление, заяде се леко Радев.

Вие осъзнавате какво означава точно в такъв критичен момент да се отива на избори, да оставаме без парламент, да има преходен период, в които администрацията не може да работи ефективно и на пълен капацитет, посочи държавният глава. Румен Радев иска да чуе от опозицията как виждат, покрай въпроса за властта, да се решат проблемите на хората, без забавяне, с усилията на всички партии и на цялата администрация. 

Радев не иска просто сделка за съставяне на кабинет, а ефективно управление

Радев не иска просто сделка за съставяне на кабинет, а ефективно управление

Готова ли е ПП да подкрепи кабинет с третия мандат?

Очаквам да чуя вашата формула за преодоляване на кризите, преодоляване на проблемите и решаване политическата криза, настоя Радев.

ГЕРБ не виждат формула зад която да има стабилно мнозинство и правителство в 47-то Народно събрание. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова в президентството по време на разговорите с държавния глава Румен Радев за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат.

Заедно с Атанасова в президентството дойдоха още заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев и депутатите Кирил Ананиев, Костадин Ангелов, Деница Сачева и Делян Добрев.

По думите ѝ обаче, осъзнавайки, че държавата се намира в серия от кризи ГЕРБ поема отговорност да търси решения как държавата да се справи с кризите. Опозицията може да даде решения, стига да има кой да се вслуша в тях, посочи Атанасова и напомни, че ГЕРБ вече са предлагали решения, които Народното събрание подкрепило.

Тя настоя да се търсят устойчиви решение за България. Готови сме да участваме в консултациите за търсене на изход от кризите, но това не означава, че нашето становище, че не може да има стабилно мнозинство в парламента, се е променило, каза Атанасова.

Припомняме, след като първата политическа сила - "Продължаваме промяната" не успя да състави кабинет с номиниран премиер Асен Василев, а от ГЕРБ отказаха да вземат мандата за съставяне на правителство, президентът Румен Радев започна консултации с парламентарно представените партии в 47-ото народно събрание.