БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в четвъртък, 28 юли.

Това обяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на брифинг в парламента, след като депутатите отхвърлиха предложението на БСП законодателната програма да влезе за гласуване в законодателния орган в утрешния ден. 

Парламентът не пожела да гласува управленската програма на Нинова

Парламентът не пожела да гласува управленската програма на Нинова

ДПС е против гласуване на управленска програма на мандатоносителя

Това, което се случи днес, показа на хората кой от коя страна на тази "разделителна линия" е - на хората и на партиите, които искат да се борят с корупцията и на тези, които не са готови да се борят с корупцията, каза Свиленски за решението на народните представители.

Опасността, която предстои пред държавата, е в отговорност на тези, които не подкрепиха България да има работещ парламент и правителство. Под указанията на Десислава Атанасова, Йордан Цонев, "Възраждане" и ИТН саботираха и извадиха от програмата на парламента законодателната програма на БСП, обяви Свиленски.

"Възраждане" са патерица на ГЕРБ, а ИТН на ДПС. "Има такъв народ" никога не са имали намерение България да има правителство и работещо мнозинство, изтъкна шефът на ПГ на БСП. 

Нинова отлага неизбежния край на властта
Обновена

Нинова отлага неизбежния край на властта

Ще предложи Асен Василев за премиер

Според него в настоящия парламент няма антикорупционно мнозинство. "Не искат да има правителство, парламент и антикорупционно законодателство, а искат да има хаос", разочарован е Свиленски.

Той призова медиите да се обърнат към президента и да питат кога ще разпусне парламентът и кога ще бъдат насрочени предсрочните избори.

По-късно от ръководството на ПГ на "БСП за България" уведомиха президентската администрация, че ще върнат без забавяне третия проучвателен мандат за съставяне на правителство утре, 28 юли, в 10:00 часа

Христо Иванов заговори за коалиция с ПП

Христо Иванов заговори за коалиция с ПП

Не вижда достатъчно притеснени хора в политиката за това какво се случва със света около нас

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП. 

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на "Демократична България". От партията после пуснаха и пълния запис.

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

БСП бяха вече призовани да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане", а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.