"Националният съвет на БСП ще се събере в началото на седмицата, за да решим дали да продължим усилията, или да върнем мандата. Ако видим, че няма възможност за правителство, няма да злоупотребяваме и ще върнем мандата, но ще опитаме до последно какво може да се направи. В сряда ще имаме повече яснота".

Това заяви пред БНР лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова. 

Ива Митева: Ако Христо Иванов поиска прошка, може да направим последен опит

Ива Митева: Ако Христо Иванов поиска прошка, може да направим последен опит

От ИТН се цупят, но "Всичко е в ръцете на мандатоносителя

По думите й ,водени от грижи за ситуацията с КЕВР, БСП води разговори за задържане на мандата, за да се реши този важен въпрос. Тя подчерта, че не са провеждани разговори с ИТН за съгласие мандата да бъде задържан, след изявлението на Слави Трифонов, че спира преговорите за съставяне на правителство.

Нинова бе категорична, че за постове в нов кабинет не се говори, докато не се поправят грешките от предишния.

БСП ще държи мандата до 15 август

БСП ще държи мандата до 15 август

Отваря се процедура в НС за избор на нов председател на КЕВР

"По време на преговорите за съставяне на правителството ние си говорихме за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, изчислявахме дали има пари за безплатни лекарства за деца до 14 години, колко ще ни струват безплатни учебници, как да направим антикорупционното законодателство, да започнем преговори с доставчици на газ. Какво си говорят по централите, в парламентарните групи, не можем да носим отговорност. Ние носим отговорност за преговорите за съставяне на правителство", добави лидерът на БСП.

Нинова посочи, че по време на важните срещи ИТН са били коректен преговарящ по програмата. Какви отношения имат с ДБ и с ПП извън това, не мога да знам. Но колегите очевидно бързат, говорят си за министри, преди да приключим програмата. Не го намирам за коректно, допълни вицепремиерът в оставка.

"БСП, ДБ и ПП сме категорични, че нашата цел е борба с корупцията, смяна на старото, нови правила, правова държава. Може би това счупи преговорите. ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" видяха, че има шанс да изберем КПКОНПИ, Бойко Рашков, изплашиха се и дръпнаха ИТН отново".

По думите на Нинова предсрочните избори са безсмислени, защото няма да променят нищо. Тя подчерта, че ще изпуснем важните летни месеци, в които да се вземат решения за зимата.

Балабанов призова Нинова незабавно да върне третия мандат

Балабанов призова Нинова незабавно да върне третия мандат

ИТН няма да се върнат на масата за преговори