Конституционният съд (КС) заличи от правния мир петте месеца и половина, през които Станислав Тодоров (издигнат от "Подължаваме промяната") беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), информираха от "Лекс.бг".

Съдът обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 9 февруари 2022 г. за избора му. Според магистратите Тодоров никога не е бил председател на КЕВР

КС образува дело за избора на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР

КС образува дело за избора на Станислав Тодоров за шеф на КЕВР

От ГЕРБ твърдят, че са нарушени принципите на равнопоставеност

Причината за това решение е приетото преди две години от самия КС ново тълкуване, според което обявените за противоконституционни решения на Народното събрание са невалидни от момента на влизането им в сила. През 2020 г. конституционните съдии придадоха обратна сила на някои свои актове и решението, с което обявиха за противоконституционен избора на председател на КЕВР, е един от тях.

Припомняме, Тодоров встъпи в длъжност на 10 февруари 2022 г., но според днешното решение той никога не е бил начело на регулатора.

Решението на КС "отваря вратата" и за оспорване на решения на КЕВР, приети след встъпването на Тодоров на поста.

Комисията за енергийно и водно регулиране се състои от председател и четирима членове, а решенията ѝ се вземат с обикновено мнозинство. Тя заседава и в два състава - "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация". Всеки от тях включва председателя и съответно двамата членове със стаж в областта на енергетиката или на водоснабдяването и канализацията. Обявяването на избора на Тодоров за противоконституционен не означава, че всички решения на КЕВР може да бъдат поставяни под въпрос, а евентуално единствено тези, при които неговият глас е бил решаващ за формиране на мнозинство - членовете са се разделили 3 на 2 и той е бил третият. 

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Парламентарната група все още няма да внесе вот на недоверие

КС още не е обявил мотивите си, а само, че решението е взето с 9 гласа, а Соня Янкулова го е подписала с особено мнение.

Искането да бъде отменено решението за избор на Тодоров беше на ГЕРБ. Мотивът им бе, че с него са погазени принципите на правовата държава, политическият плурализъм и равнопоставеността. Причината за това са направените след откриването на процедурата за избор на председател на КЕВР изменения в Закона за енергетиката, с които беше променено определението за това какво е "стаж в областта на енергетиката" (повече за аргументите в искането виж тук).

ГЕРБ твърдят, че освен, че е недопустимо да се променят правилата в хода на вече започнала процедура, случилото се им е попречило да издигнат свой кандидат. Самият Станислав Тодоров беше конституиран като заинтересована страна по делото в КС и представи доказателства за стажа си, както и разви виждането, че няма проблем с промените на изискванията.