Народното събрание (НС) одобри кандидатурата на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и тази на Благой Голубарев за нов член на регулатора.

Те идват в замяна на Иван Иванов и Евгения Харитонова, чиито мандати изтекоха още в началото на 2020 година.

След жребий двама от КЕВР си отиват, но не съвсем

След жребий двама от КЕВР си отиват, но не съвсем

Трима остават на поста си

Станислав Тодоров в момента е заместник-министър на енергетиката. Завършил е право в Софийския университет (СУ), след което магистратура в Централноевропейския университет в Унгария. Има 9 години мениджърски опит в сектор енергетика, като е работил в "AES Марица Изток 1" Гълъбово. Бил е водач на листата на "Да, България" в Стара Загора през 2017 година.

Благой Голубарев е енергиен експерт от квотата на "Има такъв народ". Той е електроинженер със специалност електрически мрежи и системи. Има над 39 години стаж в енергетиката с опит в преноса, разпределението и търговията на електрическата енергия и природния газ. Участвал е в изграждането, въвеждането и експлоатацията на енергийни обекти - подстанции, електропроводи, станция за компресиран природен газ, газоразпределителни мрежи.

По същество дебат по кандидатурите бе воден основно от ГЕРБ, които очаквано се обявиха против номинациите. Неколкократно поискаха Тодоров и Голубарев да представят сами кандидатурите си, но това не бе уважено.

Според бившите управляващи Тодоров не отговарял на изискванията по закон, за да оглави КЕВР, защото имал недостатъчен стаж.

"Двамата кандидати изглеждат много неравностойни. Кандидатът за член по документи изглежда има в пъти повече квалификация, от кандидата за председател. Кандидатът за председател твърдят, че има стаж на ръководна длъжност, съгласно изменението в Закона за енергетиката. В биографията му е казано, че в продължение на няколко години в голямо енергийно предприятие е бил мениджър - с това понятие се борави доста широко в Западния свят. Мениджърът в западна компания не е ръководител, самият аз съм работил в западна компания", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

След като прочете новините, КЕВР реши да проверява газовите сделки от последните дни

След като прочете новините, КЕВР реши да проверява газовите сделки от последните дни

Работна група задълбочено ще анализира и ще докладва

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова пък в прав текст заяви, че Тодоров не отговаря на изискванията по буквата по закона. "Мога да потвърдя, че г-н Тодоров е работил в AES, защото в като министър съм се виждала с него. Това, обаче, което се изисква в закона - кандидатът да е работил 5 години в дружество лицензиант по Закона за енергетиката, не е изпълнено", каза тя, като посочи, че Тодоров е работил за дъщерни компании, които не са лицензианти.

От ГЕРБ изтъкнаха още и факта, че кандидатите за председател и член на КЕВР били подали заявленията си за кандидатстване по стария Закон за енергетиката на 26 януари, а промени в него били приети на 1 февруари. Това може да доведе до тежки юридически последствия, смятат ексуправляващите, а актовете на КЕВР можело да бъдат лесно оспорвани в съда.

Комисията по енергетика, провела се във вторник, единодушно е гласувала допустимостта на кандидатите, контрира представителят на управляващата коалиция от "Продължаваме промяната" Владимир Табутов. "Оставам с впечатлението, че отново търсите медийна сензация, след като вчера на извънредната комисия, която направихме, за съжаление на колегите не се намери теле под вода. Комисията бе единодушна за допустимостта, това лесно може да се провери", остър бе народният представител.

"Неадекватни сте, абсолютно неадекватни. Да, вчера не се бяхме запознали с новите факти, днес се запознахме. Самите вие сте неспокойни", контрира Тома Биков от ГЕРБ, заявявайки, че от партията оттегляли подкрепата си за двамата кандидати, която са дали вчера в енергийната комисия. "Ти не знаеш? Аз също не знам - но води ме, води ме натам!", цитира стих на Елисавета Багряна в подкрепа на тезата си острието на ГЕРБ

От ДПС пък на свой ред отново съзряха дългата ръка на "енергийно-медийния олигарх" Иво Прокопиев, заради чиито интереси се назначавали Тодоров и Голубарев. "Защо не представите Тодоров, който е бил водач на листата ви в Старозагорска област?", попита Станислав Атанасов от движението.

Иван Иванов: КЕВР предлагаше нулево поскъпване на тока, НС го отхвърли

Иван Иванов: КЕВР предлагаше нулево поскъпване на тока, НС го отхвърли

Бойко Рашков се държи като прокурор…

"Няма да навлизам в този дебат, но ще ви питам нещо. Добре, ще ги изберем тези двама кандидати, живот и здраве. Добре де, но ако преценим после, че те не работят в интерес на българските граждани, какво ще ги правим 5 години, колеги?", попита от своя страна Петър Петров от "Възраждане".

В крайна сметка след многократните подканвания след близо 2 часа Тодоров също взе думата. "Няма да взема отношение по конкретните теми за допустимостта", каза той, като добави, че опитът му е релевантен и затова смята кандидатурата си за подходяща. Представи и накратко професионалната си биография, главна част от която било управлението на договори за сумарно 300 милиона евро. "Винаги съм се ползвал с доверието на изпълнителните директори на дружеството, в което съм работил, че управлявам добре парите и нуждите на бизнеса", похвали се Тодоров.

Нито КЕВР, нито Министерството на енергетиката определя цените на енергийните ресурси поради това, че има свободен пазар, обвързан с всички останали съседни нам пазари, а ролята на регулатора е да обяснява логиката на формиране на цените и да въведе ясни и прозрачни правила, добави той. "Да направим така, че соларни паркове да не се строят от приближени на правителството, а да направим така, че всеки да може да сложи панели на своя покрив."

Той очерта визията си така: "КЕВР да не е пъдар на участниците на пазара, а да е двигател на промяната. С предоставяне на информация, с приемане на нови правила, с променяне на тези правила, когато се налага. Така че и изпълнителна, и законодателна власт, и регулатора, да насочи пазарните участници в посоката, която да ни помогне да преминем в тази модерна енергетика".

"Няма да правя конкретни коментари на конкретни ваши твърдения, господа народни представители. Исках само да изляза на трибуната, за да видите какъв човек стои пред вас и да ви вдъхна увереност, ако мога, за това, че регулирането на цените е в що-годе сигурни ръце", завърши той.

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Росица Кирова недоумява защо властта иска да смени КЕВР

Парламентарната група все още няма да внесе вот на недоверие

В крайна сметка кандидатурите бяха приети с гласовете на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". "За" гласуваха 128 народни представители, 13 бяха против, а въздържали се нямаше.