Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага нестандартно решение на пленума. Тя иска да се внесе в Народното събрание управленската програма плюс законодателната част и важните за приемане закони за плана за възстановяване. Това научи News.bg от свои източници в Националния съвет на БСП.

Ако те срещнат подкрепа сред депутатите, тя ще предложи Асен Василев за премиер.

Ако пък няма подкрепа още на следващия ден левицата връща празен мандат. Част от социалистите си тръгнаха възмутени като смятат това предложение за абсурдно. 

След днешния пленум лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че абсолютно честно и откровени са водените преговори за съставяне на правителство. Националният съвет одобри предложението на лидера.

Пред медиите тя посочи, че целта да се предложи на парламента да приеме управленската програма, е да се гарантира спокойствие и сигурност за хората. В нея е залегнало борба с корупцията, реформата на КПКОНПИ и избиране на Бойко Рашков, решаване на кризите, заложени са социални мерки, законите за плана за възстановяване.

С 96 гласа "За", 15 "против", 2 "въздържал се" планът на Нинова е подкрепен. БСП ще върне мандата ако няма мнозинство още в петък. Левицата иска удължаване работата на парламента. Програмата е за следващите шест месеца. Положихме всички усилия, каза Нинова. Кандидатът за премиер е Асен Василев, изтъкна лидерът на БСП. Той е потвърдил съгласието си да е кандидатът с мандатът на левицата. Първото голямо изпитание е програма, подчерта още Нинова.

По думите на Петър Мутафчиев, дори да се създаде едно ново правителство, то няма да бъде стабилно. Според него на 30 юли на Бузлуджа БСП трябва да обяви курс към предсрочни избори.

"Аз мисля, че са изчерпани повечето възможности. И дори да се създаде едно правителство, то няма да е стабилно. Имаше две цели, които се следваха - това беше изборът на председател на КПКОНПИ и също така КЕВР. Да се надяваме, че ще успеят за една седмица да свършат тази работа, ако не успеят - това ще е още едно доказателство, че е нямало основа за създаване на нова коалиция", каза Мутафчиев.

Иван Таков от столичната организация на БСП смята, че мандатът трябва да бъде върнат, ако не може да се сформира на стабилно парламентарно мнозинство: "Моето мнение е, че мандатът трябва да бъде върнат в момента, в който се разбере дали ще има правителство, или не".

"Аз не знам какви са вариантите, вътре ще ги разберем. Извинявайте. Благодаря ви", каза депутатът Крум Зарков.

Избори и хубави неща очакват социалистите от днешния пленум

Избори и хубави неща очакват социалистите от днешния пленум

Възможностите за кабинета са изчерпани

Припомняме, че вчерашното заседание на Изпълнителното бюро на БСП завърши с предложение за два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на "Демократична България". От партията после пуснаха и пълния запис.

Вчера обаче председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски не каза какви са вариантите, които ще гласуват социалистите днес.

БСП бяха вече призова да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане", а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Атанасов: Има вероятност да се предложи кандидат-премиер

Атанасов: Има вероятност да се предложи кандидат-премиер

Една партия трябва да е готова всеки един момент за избори