Процедурата за връчване на мандатите по Конституция приключи. Отиваме на избори. Toва заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента за проваления трети проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като депутатите не пожелаха законодателната програма на БСП.

По думите му всичко се случва заради партиен егоизъм, а оценката на лидера на ДБ са "страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона огромните предизвикателства пред страната", неадекватност и тежка безотговорност. 

Утре БСП връща мандата
Обновена

Утре БСП връща мандата

Свиленски установи, че ИТН са патерица на ДПС, а Възраждане на ГЕРБ

Как една предизборна кампания ще извади българската политическа система от настоящото състояние, недоумява Христо Иванов.

Той обясни, че "Демократична България" се е опитала да застане на страната на отговорността и здравия разум, като с този капитал ще се явят на предсрочните избори. Логично е ДБ да се явят в коалиция с "Продължаваме промяната" на изборите. Ако мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Ние ще направим такова предложение, но все още не сме водили предизборни разговори, уточни Христо Иванов.

ПП не са изненадани от провала на третия мандат

ПП не са изненадани от провала на третия мандат

ИТН от месеци вече координирано гласува с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", смята Куленски

Той не е изненадан от решението на депутатите да отхвърлят законодателната програма на БСП. Ние отиваме на четвърти избори в рамките на малко над година на фона на война. Това е поредната проява на абсолютната политическа неадекватност, посочи Христо Иванов.

Той не вижда достатъчно уплашени хора в политиката, а вижда хора, които смятат, че могат да се занимават със собствените си емоции, комплекси и тежки дребнотемия. Не виждам достатъчно притеснени хора за това какво се случва със света около нас и това ме притеснява много, загрижен е Христо Иванов.

Припомняме, на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на "Демократична България". От партията после пуснаха и пълния запис.

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

БСП бяха вече призова да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и "Възраждане", а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.