За да се справим с всички кризи, ни трябва работещ парламент. Необходимо ни е днес не просто сделка за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт, което да предприеме и изпълни необходимите реформи.

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на "Продължаваме промяната" на старта на консултациите за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат. С държавния глава предстои днес да проведат разговори всички парламентарно представени партии. 

Радев иска от ГЕРБ формула им за преодоляване на кризите – те не виждат кабинет

Радев иска от ГЕРБ формула им за преодоляване на кризите – те не виждат кабинет

Румен Радев иска да чуе от опозицията как да се решат проблемите на хората

От страна на ПП в президентската институция влязоха премиерът в оставка Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев, председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров и бившият парламентарен шеф Никола Минчев

Държавният глава обясни, че ще се проведе консултации с всички партии в търсене на обединение около отговорни национални цели и приоритети, но с очакване да се оползотвори последната надежда - третият мандат за съставяне на правителство в 47-то Народно събрание. 

Тънката синя линия на газа може да взриви плановете за кабинет, предупреждава бизнесът

Тънката синя линия на газа може да взриви плановете за кабинет, предупреждава бизнесът

Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит

Явно след прокараните нови червени линии съставянето на правителство не е лека задача, но политиците са в парламента по волята на хората. Инфлацията и цените на горивата правят живота все по-труден и липсата на дългосрочен договор за газа вещае студена зима и колапс за бизнеса. Пътищата могат да останат без ремонт, но и без зимна поддръжка. Все още не сме имитирали 8.5 млрд. дълг съгласно закона за държавния бюджет, много от законите по Плана не са внесени в парламента, изброи Радев рисковете пред родната икономика в следствие на политическата криза.

Той иска да чуе от "Продължаваме промяната" как виждат формулата за излизане на политическата криза, заради която не можем да се справим с другите кризи. "Има ли потенциал парламентът да излъчи управление, което да се гради на споделени ценности и принципи, а не на пазарлъци? Готова ли е ПП да участва и да подкрепи правителство с мандата на друга политическа сила? От вас зависи формирането на кабинет в рамките на настоящия парламент", обърна се Радев към представителите на ПП като първата парламентарна сила. 

От своя страна премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че осъзнава отговорната позиция, в която се намира ПП. Част обаче от най-страшните сценарии, които се чертаят, са до голяма степен вкарване на допълнителен страх в обществото, посочи Кирил Петков.

По думите му икономическото състояние е драстично заради привнесената отвън инфлация, но правителството се справя много добре. Властта в оставка осъзнава огромната отговорност, че политическа криза трябва да се избегне почти на всяка цена, но начерта отново червената линия - не трябва да се правят политики "от сорта на 2 млрд. които дадохме на хората под формата на пенсии, млади семейства и основни стоки, да отиват в ръцете на 8-10 човека".

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Нинова: Чисто експертен кабинет не е подходящ в този момент

Тя посочи, че ако не се състави правителство с третия мандат, страната ще тръгне обратно надолу

Ние сме тук да заявим цялостната готовност да бъдем диалогични и да има страната работещ парламент, увери Петков, но посочи, че единствената цена, която не са готови на платят, е да дадат обществените средства на шепа хора, които да грабят населението.

Той посочи, че много зависи от решението на държавния глава при кого ще отиде третият мандат. Ние очакваме с огромно нетърпение да видим на кого ще бъде даден третият мандат за съставяне на правителство и ако е при наши коалиционни партньори сме отворени за разговор и диалогичност. Единствената червена линия е една шепа хора да ограбват българския народ, настоя отново Петков.

На директен въпрос на държавния глава Кирил Петков отговори, че ПП са готови да говорят с абсолютно всички народни представители от всички партии, които са готови да взимат самостоятелни решения, а не решения от задкулисни сили, които са извън парламента. 

Припомняме, след като първата политическа сила - "Продължаваме промяната" не успя да състави кабинет с номиниран премиер Асен Василев, а от ГЕРБ отказаха да вземат мандата за съставяне на правителство, президентът Румен Радев започна консултации с парламентарно представените партии в 47-ото народно събрание.