"Енергетиката в България, както и в ЕС изпитва изключителни трудности. Доминиращ фактор за това е агресията на Русия в Украйна. Владимир Путин въвлече в конфликта най-силното си икономическо оръжие - доставките на газ. Това доведе до множество негативни последици за страните от ЕС."

Това заяви пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той посочи, че не е изненадан от възстановяването си на поста като председател на КЕВР. По думите му това се дължи на юридическата некомпетентност на управляващите.

КЕВР притежава висок експертен потенциал. При завръщането си заварих колегите си мотивирани да работят за решаване на проблемите. От друга страна регулатора има ограничени правомощия, добави Иванов.

Според него новото ръководство на Булгаргаз и правителството са закъснели с търсенето на решение за осигуряване на газ след спирането на доставките от Газпром.

Той посочи 3 мерки, нужни за осигуряването на спокойствие на потребителите:

- Булгаргаз да започне разговори за подписване на дългосрочен договор за доставки на природен газ.

- Пускане в експлоатация на интерконектора с Гърция.

- Завършване на терминала в Александруполис, в който българската страна е съдружник.

Иван Иванов изтъкна, че КЕВР ще поиска спешна среща с министъра на енергетиката за решаване на проблемите с природния газ.

Председателят на КЕВР посочи че цената на електроенергията за битовите потребители ще остане ниска поне до 30.06.2023 г. Проблем обаче има при топлинната енергия. Ако има промяна в цената на природния газ е възможно да се стигне до актуализиране на цените. Проблем е голямата обвързаност на топлофикациите с природния газ, добави той.

Припомняме, че Иван Иванов беше възстановен като шеф на КЕВР, след като КС определи избора на новия председател Станислав Тодоров като противоконстуционен.

Депутатите одобриха връщането на Иван Иванов начело на КЕВР

Депутатите одобриха връщането на Иван Иванов начело на КЕВР

БСП не участва в гласуването