Нужна е много голяма доза наивност, за да се очаква "Газпром" да започне да предоставя на България природен газ на по-ниска от настоящата цена при хипотеза, че новият служебен кабинет поднови прекъснатите търговски взаимоотношения с руския доставчик.

Това заяви в интервю за News.bg енергийният експерт Васко Начев.

"Булгаргаз" чака отговор от Русия по настоящия договор

"Булгаргаз" чака отговор от Русия по настоящия договор

Иван Топчийски: Втечнен газ по дългосрочен договор може да влезе след години

"Очевидно е, че Русия използва доставките на природен газ като политически инструмент. Затова за да се очаква, че България би получавала по-евтин газ, е нужна голяма доза наивност", подчерта той.

И даде пример - Германия, въпреки че купува чрез посредник руски газ по условията на Кремъл за превалутиране в рубли, получава към момента много по-малко от договорените количества.

Официалната причина, според Москва, е нуждата от ремонт на компресорите на газопровода "Северен поток"-1. Има обаче опция количества да се доставят по газопровода "Ямал", което обаче Русия не прави, което отново е доказателство, че не е надежден доставчик в сегашната геополитическа ситуация, изтъкна още Начев.

Васко Начев: Служебният кабинет няма много полезни ходове за доставките на природен га

Васко Начев: Служебният кабинет няма много полезни ходове за доставките на природен га

Европа ще усети още по-остър недостиг откъм доставки на руски газ

Поне до края на годината битовите потребители не следва да се опасяват от покачване на цените си ток, парно и газ, тъй като ценовите равнища се определят на половингодишна база, успокои още той.

"Друг е въпросът дали ще има компенсации на битовите потребители, използващи природен газ", отбеляза енергийният експерт. Именно това е в компетенциите на новото служебно правителство. 

Енергийната система, конкретно в София, не би издържала на повишеното потребление, ако абонатите на Топлофикация-София масово преминат на електричество през зимния сезон, заяви още Начев. Именно този факт обаче е още една от причините КЕВР да се въздържи от резки промени в цената. Използването на мазут вместо природен газ също е опция, но във временен план.

"Това е временно решение, няма как това да е дълготрайна практика", заяви още той. 

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Булгаргаз и правителството закъсняха с търсенето на решение за осигуряване на газ