Вратата към "Газпром" не е окончателно затворена и "Булгаргаз" продължава да води някакви разговори с руския монополист. В студиото на Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски призна, че разговорите са трудни.

Той даде пример с телефонен разговор, в който от българска страна са изразени притесненията и който разговор е бил проведен в конструктивен тон. След като от "Булгаргаз" са формализирали тези притеснения в писмен вид и са ги изпратили на "Газпром", отговор засега няма.

"Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките - става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията".

Правителството на Радев ще се опита да върне Газпром, тревожат се от ПП

Правителството на Радев ще се опита да върне Газпром, тревожат се от ПП

Със служебния кабинет Радев атакува БСП

В момента е в ход втората вълна на газовата гриза, а по-ниски цени на газа могат да се постигнат само при наличие на дългосрочни договори, обясни Иван Топчийски. Миналия месец е имало леко успокоение на пазарите, но заради намалените доставки по "Северен поток" цените отново са се вдигнали. "Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки - така че фокусът наистина е в отоплителни сезон", успокои той.

Предложението за поскъпване на природния газ с 60% от август председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" определи като "действително фрапиращо и високо", но то вече е внесено. Единствената добра новина е, че това се случва през август месец, когато потреблението е ниско.

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Иван Иванов: Енергетиката изпитва изключителни трудности

Булгаргаз и правителството закъсняха с търсенето на решение за осигуряване на газ

Поискани са оферти от още седем доставчика, стана ясно от думите на Топчийски, който все пак обясни, че цената на втечнения газ се определя от котировките в Европа, а доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията от дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват, обясни Топчийски.

Кабинетът Петков оставя без финален подпис договор за газ от САЩ

Кабинетът Петков оставя без финален подпис договор за газ от САЩ

Служебното правителство трябва да потвърди на 19 август 7 карго доставки

Шефът на "Булгаргаз" подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета "Петков" е приета под условие. "Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината се продават година по-рано и са препродадени.

Припомняме, че в последните дни на 47-то Народно събрание от ГЕРБ алармираха, че природният газ няма да е достатъчен още от август месец, а бившият енергиен министър Теменужка Петкова изрази съмнение в това, че изобщо танкери ще дойдат. 

Пред депутатите от временната комисия изпълнителния директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов призна, че никой не знае изобщо дали ще има газ и колко ще струва той.

Преди две седмици от КЕВР поискаха спешно отговор, какво се прави за доставките на природен газ за зимата от отговорните за това дружества - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Газов хъб Балкан". Едновременно с това Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) изпрати материали от проверката си за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД на Върховна касационна прокуратура.