От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) искат спешно информация от "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Газов хъб балкан" за мерките, които предприемат за осигуряване на природния газ. Данните са необходими на регулатора, за да утвърдят цената при минимални разходи, в т.ч. и за месец август.

Настояването за тази информация бе решено на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. От регулатори искат да знаят за мерките, които предприемат за предотвратяване на криза с доставките на газ през зимния период. 

 ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

ЕК ще ни казва колко да пускаме климатика и парното

Икономиката на Европа постепенно става военна

Срокът за предоставяне на инфромация е до 27 юли 2022 г., както и с оглед предстоящото административно производство за утвърждаване на цена на природния газ за август 2022 г.

С оглед гарантиране сигурността на доставките и спазване принципа на прозрачност, Комисията задължи Обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД да публикува информация за необходимите и неосигурени месечни количества природен газ, както и необходимите капацитети през трансгранични съоръжения за пренос до българския пазар за покриване на потреблението за периода на следващите 12 месеца. 

ЕК не очаква вече газ по "Северен поток 1"

ЕК не очаква вече газ по "Северен поток 1"

След приключването на годишната му поддръжка в четвъртък

По този начин всички пазарни участници ще имат необходимата информация и достатъчно време, за да предоставят най-добрите си оферти към "Булгаргаз" ЕАД.

Общественият доставчик трябва да поддържа тази информация актуална на своята интернет страница и на информационната платформа на Газов Хъб "Балкан" ЕАД, пишат от КЕВР.

"Булгартрансгаз" ЕАД, в качеството си на Оператор на съоръжение за съхранение на природен газ, трябва да предостави информация за предприети от оператора мерки в случаите на резервиран и неизползван капацитет от ползватели, както и за нивото на запълване на подземното газово хранилище "Чирен".

От газовата борса "Газов Хъб Балкан" ЕАД се изисква да изпрати на регулатора информация за количествата природен газ, които Общественият доставчик е продал на всички проведени до момента на платформата търгове по Програмата за освобождаване на количества.

С днешното решение Комисията изисква "Булгаргаз" ЕАД да предостави и допълнителна информация във връзка с изпълнението на действащия договор за доставка с "Газпром експорт", както и дали дружеството е предприело действия за претендиране на неустойки за едностранно прекратените доставки.