На последното насрочено заседание на еврокомисарите преди лятната ваканция в сряда те ще се опитат да си прехвърлят повече власт, а именно правото да наложат задължително нормиране на газа на 27-те страни-членки на блока, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Докато живеещите от Португалия до Полша едва дишат в рекордни горещини, от техните правителства се иска да се откажат от правото си на енергиен суверенитет след шест дни. Мерките се подготвят ускорено, като се използват спешни протоколи, което означава, че никоя страна няма да може да наложи вето на плана и Европейският парламент няма да има думата.

Подобни необикновени стъпки показват точно колко близо са европейските страни до ръба на полезните действия, които те могат да предприемат в подкрепа на Украйна. С инфлацията, която вече нараства в целия регион, отчасти дължаща се на сътресения на пазара, предизвикани от войната, битката на ЕС с Русия за газа ще изпита решимостта на блока до краен предел. Икономическият удар може би едва сега започва.

Документите, получени от POLITICO, описват подробно плана за механизъм за предупреждение в целия ЕС, който ще позволи на Брюксел да постановява задължителни съкращения на потреблението на газ от август до май. Съкращенията могат "да бъдат задействани всеки момент", ако се окаже, че няма да има доставки на газ, за ​​да може блокът да прекара зимата.

Съгласно предложението страните също ще трябва да актуализират своите национални планове за извънредни ситуации с доброволни мерки за намаляване на използването на газ до края на септември.

Все още няма определена цифра за размера на съкращенията на потреблението на газ, които могат да бъдат наложени. Но според двама дипломати се предлага намаление между 5 и 20 процента, като се очаква окончателно споразумение да бъде в диапазона от 10 до 15 процента.

До 26 юли, когато се очаква енергийните министри на ЕС да подпишат новите правила, европейците може да се събудят със забрани безразборно да включват климатика или, когато температурите паднат през следващите месеци, да увеличават отоплението твърде много.

Предприятия, считани за "несъществени" - което според документите на Комисията може да означава керамичната, стъкларската и химическата промишленост, но в някои общини като Мюнхен включват и местните пекарни - може да им бъде платено да изключат доброволно захранването или да се окажат първи на опашката за екстремно спиране на газа .

Всичко това се предлага в името на кампанията на ЕС за солидарност с Украйна.

Пет месеца след пълномащабното руско нахлуване в Украйна, военната икономика - с всичките й последствия - най-накрая ще се стовари върху Европа.

Не пипайте газа!

В опит да спре напредването на армиите на Путин, Брюксел се опита да лиши Кремъл от милиарди приходи от продажби на природен газ, като доброволно намали потреблението на руски газ в ЕС с две трети тази година.

Това не проработи и страните от ЕС ясно дадоха да се разбере, че не желаят да поставят газа в санкционните списъци, въпреки че петролното ембарго трябва да влезе в сила през декември тази година.

Вероятно вече е твърде късно: Данните от Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикувани в понеделник, показват, че след инвазията Москва вече е спечелила тройно повече от това, което изкарва обикновено от продажби на петрол и газ за една зима, което означава, че може да си позволи да продължи да намалява доставките към Европа.

Путин ентусиазирано прие слабостта на Европа по отношение на руската енергия, превръщайки газа в най-мощното си икономическо оръжие. Досега доставките на газ за 12 страни са били намалени или прекъснати от руския гигант "Газпром". Сега Брюксел се бори да си възвърне контрола, като забавя потреблението на запасите от газовите хранилища в Европа, докато може.

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Путин предупреждава ЕС, че доставките на газ може да продължат да намаляват

Това ще стане заради предстоящ ремонт на друга турбина

Тъй като усилията на лидерите да търсят алтернативни доставки от Близкия изток до голяма степен се провалят, въглищните електроцентрали заработиха отново, фабриките преминават към изгаряне на мазут и се работи по спиране на климатичната политика за контрол на емисиите.

Часовникът тиктака: В четвъртък газопроводът "Северен поток 1" трябва частично да възобнови доставките след 10-дневно прекъсване. Националните лидери във Франция, Германия и Испания казват, че най-вероятният сценарий е "Северен поток" да не заработи - като потоците на руски газ по други маршрути към Европа също се очаква да бъдат спрени скоро.

"Работим с предположението, че ("Северен поток 1") няма да се върне в експлоатация", каза европейският комисар по бюджета Йоханес Хан пред репортери в Сингапур във вторник, според Wall Street Journal.

Ако Хан е прав, дългосрочната перспектива ще бъде ужасна. Оценките на Комисията сочат спад от 1,5 процента на БВП в целия блок, ако Москва спре да доставя природен газ.

За да издържим такъв удар, след като температурите паднат, "допълнителният газ, който трябва да бъде спестен през следващите три месеца, е от порядъка на 12 милиарда кубически метра — достатъчно, за да напълни около 130 танкера (с втечнен природен газ)", каза директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Спасяване на Германия?

И все пак някои от най-шумните гласове, които призоваха Русия да бъде наказана със санкции, сега скърцат със зъби срещу последния план на Комисията. Затягането на коланите у дома за спасяване на съседи, които преразходват газ, като Германия, не е популярно в части от Източна Европа.

Берлин е една от малкото столици, които са подписали така наречените споразумения за солидарност, в които съседните държави обещават да споделят допълнителен газ при кризи. Комисията призова страните да подпишат повече такива споразумения, но някои се притесняват, че тези доброволни споразумения, могат да доведат до задължителни съкращения у дома, ако няма достатъчно резерви.

"Ние сме против налагането на задължителни цели за намаляване", каза полският министър на климата Анна Москова, чиято страна сега е изправена пред надвисналата възможност за недостиг на въглища в резултат на санкциите срещу руския внос. Полша няма споразумения за солидарност с нито един от своите съседи, според данните на Комисията.

Унгария вече отиде по-далеч. Правителството на Виктор Орбан обяви, че новите му енергийни планове за извънредни ситуации ще забранят износа на газ от страната му от август - предизвиквайки остър упрек от страна на европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

"Индивидуалните национални ограничения, засягащи трансграничните газови потоци, са неоправдани и могат само да изострят проблемите в настоящата ситуация на газовия пазар", предупреди Симсон.

В Испания и Португалия правителствата вече частично субсидират разходите за газ, използван за електричество, а Франция внася цялата евтина енергия, която може. Испанските скептици посочват, че пестенето на газ у дома няма да помогне много на техните френски съседи, предвид ограничените междусистемни газови връзки между двете страни.

"Намираме се в ситуация, в която човек трябва да реши по най-добрия възможен начин как да разпредели ресурсите", каза Георг Рикелес, асоцииран директор в European Policy Centre, мозъчен тръст. "Много е трудно да се преразпределят напълно или да се изработят общи мерки за отговор на кризата, когато решенията, които обуславят [текущата ситуация], се вземат на национално ниво."

Един дипломат от ЕС призна, че нормирането на газа за страните от ЕС би било немислимо в нормални времена, но като се имат предвид зимните рискове, "не можем да изключим нито една опция". Друг дипломат беше по-директен: "Изобщо не ни харесва".

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?