Руският президент Владимир Путин предупреди във вторник от Техеран, че Западът сам си е виновен, че потокът от руски природен газ към европейските клиенти е намалял и предупреди, че той може да продължи да намалява, цитира думите му Associated Press.

Изявлението на Путин допълнително засили натиска върху Европейския съюз, който се опасява, че Русия може да спре газа, за да предизвика икономически и политически хаос в Европа през зимата.

Говорейки пред руски репортери в Техеран, където участва в разговорите с лидерите на Иран и Турция, Путин каза, че количеството газ, изпомпвано през газопровода "Северен поток" за Германия, ще спадне допълнително от 60 милиона на 30 милиона кубически метра на ден, или около една пета от капацитета си, ако една турбина не бъде сменена бързо .

Той добави, че Русия може да пусне наскоро завършения газопровод "Северен поток 2", който никога не е влизал в експлоатация, но отбеляза, че той ще има само половината от определения си капацитет, тъй като останалата част е използвана за вътрешни нужди.

Руският лидер също така предупреди Запада, че неговият план за ограничаване на цените на руския петрол като част от санкциите срещу Украйна ще дестабилизира световния пазар на петрол и ще накара цените да скочат.

"Чуваме някои налудничави идеи за ограничаване на обемите на руски петрол и ограничаване на цената на руския петрол", каза той. "Резултатът ще бъде същият - поскъпване. Цените ще скочат до небето."

Откакто руските войски нахлуха в Украйна през февруари, ЕС одобри забраните за руски въглища и по-голямата част от руския петрол, които да влязат в сила по-късно тази година, но не включиха природния газ, тъй като 27-членният блок зависи от него за захранване на фабрики, производство на електричество и отопление на домове .

Руският държавен газов гигант "Газпром" обаче намали доставките на газ през газопровода "Северен поток 1" за Германия с 60% миналия месец, позовавайки се на технически проблеми, след като турбина, която Siemens изпрати в Канада за основен ремонт, не можа да бъде върната поради санкции. Канада и Германия сключиха сделка за връщане на турбината, но Путин каза във вторник, че "Газпром" все още не е получил съответните документи.

Руският лидер предупреди, че "Газпром" трябва да затвори друга турбина за ремонт в края на юли и ако тази, която беше изпратена в Канада, не бъде върната дотогава, притокът на газ ще намалее още повече.

Като друга причина за намаляването на доставките той посочи, че Украйна затвори клон на транзитен тръбопровод, пренасящ руски газ на Запад през територия, контролирана от подкрепяните от Москва сепаратисти.

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?