След извършен ремонт турбината на Siemens от руския газопровод "Северен поток 1" беше изпратена от Канада в Германия в неделя, съобщава "Политико", позовавайки се на руския "Комерсант".

Тя е била натоварена на самолет, вместо да бъде изпратена по море, за да се ускори връщането й в Европа. След като бъде доставена в Германия, турбината ще бъде изпратена по суша до Финландия. Пранирано е тя да пристигне в компресорната станция Портовая, откъдето на 24 юли ще бъде взета от руския енергиен гигант "Газпром".

Канада направи изключение от санкциите срещу Русия, за да позволи на германската Siemens Energy да поправи газопровода "Северен поток 1". Това се случи въпреки възраженията на Киев.

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

"Газпром" чака документи от Siemens за турбината

В днешното изявление акцентът е върху режима на санкциите

Вчера украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса пред канадския премиер Джъстин Трюдо. Във вечерното си обръщение той заяви, че е "подчертал, че украинците никога няма да приемат решението на Канада относно турбината от "Северен поток 1", която беше решено да бъде предадена на Германия в нарушение на санкционния режим". Според него "Русия умишлено върши това, изнудвайки с газ и провокирайки нарушения на санкциите".

Говорител на Siemens отказа да потвърди информацията на "Комерсант", но посочи, че "целта на компанията е да транспортира турбината до мястото на работа възможно най-скоро".

Турбината беше изпратена в Канада за ремонт, като "Газпром" обвини забавеното й връщане за 40-процентното намаление на доставките на газ през газопровода "Северен поток 1", който пренася руски газ до Германия.

На 11 юли доставките на руски природен газ за Европа през тръбопровода "Северен поток 1" бяха прекратени за извършването на планирана годишна техническа поддръжка.

Европейските лидери обаче се опасяват, че Русия може напълно да спре доставките на газ в отговор на наложените й санкции заради инвазията в Украйна.

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Турбината от Канада за "Северен поток 1" - тест за Путин

Иска ли Путин да унищожи последните остатъци от икономическа рационалност в такъв критичен за Русия момент?